Na današnji dan rođen Miloš Obrenović

18/03/2015 16:31

Na današnji dan rođen Miloš Obrenović

18. marta 1780. godine rođen je Miloš Obrenović, vrhovni knez Srbije i vođa Drugog srpskog ustanka.

Miloš Obrenović rođen je u selu Gornja Dobrinja kod Požege. Njegova porodica je, nakon rane smrti njegovog oca Teodora Mihailovića, bila veoma siromašna, pa je Miloš u mladosti radio kao sluga kod trgovca stokom.

Prezime Obrenović uzeo je od svog polubrata, istaknutog vojskovođe. knez-milos

Knez Miloš se borio u Prvom srpskom ustanku nakon čega je od Karađorđa dobio Užičku nahiju na upravu.
Posle sloma Prvog srpskog ustanka, 1813. godine, Miloš Obrenović bio je jedan od malobrojnih vojvoda koji su ostali u zemlji. U ovom teškom periodu, dobio je poverenje od velikog dela naroda.

Izabran je za vođu Drugog srpskog ustanka, koji je podignut 1815. godine u Takovu. Učestvovao je u najvažnijim bitkama protiv Turaka, a lično je vodio i pregovore sa Turcima. Sklopio je usmeni dogovor sa Marašli Ali-pašom o mešovitoj srpsko-turskoj upravi.

Za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, Srbija je postala autonomna kneževina u okviru Osmanskog carstva i ukinut je feudaliza, čemu je usledio novi društveni sloj – slobodno seljaštvo.

Protiv vladavine kneza Miloša podizano je nekoliko buna. Njegova vladavina bila je autokratska jer je on odbijao da ograniči ili deli vlast. Najznačajnija pobuda protiv njegova vlasti bila je Miletina buna čija je posledica bila donošenje liberalnog Sretenjskog ustava koji je veoma kratko bio temelj pravnog poretka u zemlji.

Knez Miloš je za vreme svoje prve vladavine bio jedan od najimućnijih ljudi na Balkanu i svakako najbogatiji u Srbiji. Druga njegova vladavina bila je kratkotrajna. Za to vreme Knez Miloš je naložio da se progone svi njegovi politički protivnici za koje je smatrao da su odgovorni za njegovo višegodišnje iznanstvo. Takođe, usvojio je Zakon o skupštini čime je u zemlji utemeljio parlamentarni sistem.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

18/03/2015 16:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga