Zašto su kitovi i ostali vodeni sisari toliko veliki?

06/03/2023 12:45

Zašto su kitovi i ostali vodeni sisari toliko veliki?

Plavi kit je najveća životinja koja je ikada živela, prevazilazeći i veličinu zveri iz doba Krede. Ali zašto su morske životinje toliko velike?

Zbog samog prirodnog staništa- vode, svako će doći do zaključka da upravo ona dozvoljava životinjama da toliko narastu. Ipak, nova studija otkrila je da je limit rasta vodenih sisara veći nego njihovih rođaka na kopnu.

Kako se navodi u studiji, nije voda ta koja čini sisare velikim, nego jednostavno ne postoji druga opcija. Voda je mnogo bolji provodnik toplote od vazduha. Mali sisari i ptice imaju problem sa prostorom u poređenju sa volumenom i brže gube toplotu od većih rođaka.

Kako bi je nadomestili mala, toplokrvnim stvorenjima treba više hrane u poređenju sa veličinom, od većih rođaka.  S druge strane, bilo u vodi ili na kopnu, određeni broj životinja ne može da pronađe dovoljno hrane koliko je telo potrebno. Najveći zubani kit teži je nešto manje od najvećeg titanosaurusa. Domet veličine sisara u okeanu je manji od kopnenih sisara.

Ipak, pločani kit je probio ovaj maksimum, a najverovatnije zbog načina hranjenja filtriranjem što mu oduzima mnogo manje energije nego da lovi plen.

Istražujući fosile preko 3.000 morskih sisara, istraživači su otkrili da su se sisari veoma lako adaptirali životu u vodi, da su rasli i smanjivali se, a u proseku danas, morski sisari, poput foka i morskih vidri, imaju oko 500 kilograma.

06/03/2023 12:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga