Zlatni pas koji je sačuvao Zevsa

19/07/2020 14:10

Zlatni pas koji je sačuvao Zevsa

Lelap ili Lajlap koji iz grčke mitologije iskače u sazvežđe „Velikog psa“, Zevsov verni pas koji na nebu juri Dionisovu lisicu zarobljenu sazvežđem „Malog psa“ , što opisuje i samo ime – Lelap- vihor.

U grčkoj mitologiji Lelap je ustvari bilo ime dva psa, koji su se u prevodu zvali- vihor.

Jedan je bio Prokridin pas, koga je dobila ili od kralja Minoja- čija je bila ljubavnica ili od boginje Artemide. Ona ga je dala Kefalu, koji ga je dao Amfitrionu zbog jedinstvene osobine ovog bića- ni jedan plen nije mogao da mu umakne! 

Amfitrion je morao uloviti lisicu iz Teumese, te mu je Lelap bio preko potreban za ovaj poduhvat. Međutim, pas je imao još jednu osobinu, nepogodnu za lovca- bio je neuhvativ. te se trka oko lisice između lovca i psa u ovom slučaju otegla u nedogled. 

Zevs je kao vrhovni bog presudio- obe životinje je skamenio i preneo na nebo te od njih načinio sazvežđa- Veliki i Mali pas. Na nebu su ove dve životinje nastavile večnu trku.

Mit kaže da je upravo Zevs tog psa prvi poslao kao Evropinog čuvara na Kritu. Prema poređenju mitoloških zapisa, veruje se da je to bio isti onaj zlatni pas koga je Reja postavila da čuva malog Zevsa od Hronosa. Taj pas je menjao vlasnike kao i ovaj, jedina razlika u mitološkom sledu je što je, pre nego je otišao u zvezde pripadao i Padareju. 

Po predanju, Zlatnog psa ili Lelapa su napravili Daktili po rejinoj želji.

O lejlapu je pisala nekolicina autora, među kojima i Higin, Pausanija i Ovidije u „Metamorfozama“.

Lelap je bio povod pomirenja Kefala i Prokide, ali i Artemidine ljutnje na oboje, zbog čega ih je kaznila.  Drugi pomenuti pas je bio jedan od Akteonovih pasa, prema predanjima.

19/07/2020 14:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga