Na današnji dan preminuo Mocart

05/12/2016 09:35

Na današnji dan preminuo Mocart

Na današnji dan, 5. decembra 1791. godine, u svojoj 36 godini preminuo je jedan od najznačanijih kompozitora u istoriji muzike, Volfgang Amadeus Mocart.

Rođen je 27. januara 1756. godine u Salcburgu u porodici uspešnih muzičara. Njegov otac, Leopold Mocart, bio je muzičar princa Salcburga, a radio je i kao učitelj i kompozitor po porudžbini. Od ukupno sedmoro dece porodice Mocart preživeli su samo Volfgang i Marija Ana, njegova strarija sestra.

Sa svojim ocem Volfgang je rano počeo da uči da svira, pa je tako sa tri godine svirao klavir, počeo da uči da svira violinu, a svoje prvo delo napisao je sa samo pet godina. Sve ovo bio je rezultat posvećenosti njegovog oca koji je želeo da njegova deca budu uspešni muzičari, što je srećom i bilo tako.

Volfgang i Marija Ana počeli su da sviraju koncerte po mnogim evropskim gradovima, da bi sam sa ocem Volfgang otišao u Italiju 1769. godine jer je njegova sestra prerasla uzrast u kom bi smela da pokazuje svoje umetničke talente u javnosti – kako su tada običaji nalagali.

Do svoje dvadesete godina komponovao je simfonije, gudačke kvartete, sonate i nekoliko opera, a posebno je bio zainteresovan za koncerte za violinu kojih je napisao ukupno pet.

Ukupno je napisao 17 opera, više od 50 simfonija, veliki broj instrumentalnih dela, više od 30 sonata za klavir i violinu, 26 klavirskih sonata, 7 violinskih, kao i 27 klavirskih koncerata i 11 za druge instrumente.

Više o životu i stvaralaštvu “čuda od deteta”, a kasnije jednog od najznačajnijih kompozitora u istoriji – Volfganga Amadeusa Mocarta – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

05/12/2016 09:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga