5 činjenica u vezi sa kalcijumom

06/05/2021 16:39

5 činjenica u vezi sa kalcijumom

Gotovo sve ćelije u ljudskom organizmu na neki način koristi kalcijum. Kosti skladište kalcijum, pa kako starimo sve ga manje uzimamo iz ishrane, zbog čega se on troši iz depoa – kostiju. Vremenom ovaj proces starenja može izazvati ili doprineti osteopeniji ili osteoporozi. Kalcijum dobijamo iz hrane koju jedemo, posebno iz mleka, sireva i druge mlečnih proizvoda.

Organizam zadržava određene količinu koji omogućava ćelijama u telu da ostanu zdrave i obavljaju poslove neophodne za normalno funkcionisanje. Međutim, kada je nivo kalcijuma u krvi nizak, odnosno padne ispod normalne, paratireoidne žlezde oslobađaju hormon nazvan paratiroidni hormon (PTH). Iako zvuči slično hormonu štitne žlezde, PTH je drugačiji. On „govori“ kostima da ispuštaju više kalcijuma u krvotok, pomažući u aktiviranju vitamina D koji zauzvrat povećava apsorpciju kalcijuma u crevima.

Kalcijum je jedan od najvažnijih u telu i kada se kombinuje s fosfatom, on postaje materijal koji čini kosti i zube jakima. Takođe, nam je potreban za prenos nervnih impulsa, razvoj mišića i zgrušavanje krvi.

1) Unos kalcijuma može pomoći da se apsorbuje gvožđe

Za zdrave i lepe brave, telo mora imati odgovarajući nivo feritina (gvožđa). Ovaj ključni hranljivi sastojak čuva se u mnogim delovima tela, uključujući folikule dlake. Žene, naročito tokom menstruacije, imaju najveću verovatnoću da imaju malo gvožđa. Ako u telu nema odgovarajući nivo feritina, kosa neće rasti koliko bi inače, biće slabija, lomljivija i teže će se oblikovati, a u nekim slučajevima opadanje kose takođe može biti simptom. Kao krajnje rešenje za opadanje kose je transplantacija kose, te je potrebno uraditi sve što se može da do toga ne dođe.

2) Količina kalcijuma koja vam je potrebna menja se tokom vremena

Blagodeti kalcijuma za kosu slične su ostalim hranjivim sastojcima. Dok bi tinejdžeri trebali da unose oko 1.800 mg kalcijuma dnevno, odrasli bi trebalo da unesu oko 1.000 mg. Međutim, za odrasle starije od 50 godina preporučuje se doza od 1.200 mg kalcijuma dnevno.

Mnogo standardne hrane u našoj ishrani sadrži kalcijum, poput mleka, zelenog povrća i jogurta, ali i dalje može biti izazov dostići tih 1.000-1.200 mg dnevno. Ako je to slučaj, možda su vam potrebni vitamini za rast kose koji uključuju kalcijum, zajedno sa ostalim hranljivim sastojcima za rast kose, kao što su biotin i gvožđe. Takođe možete pogledati prenatalne vitamine za koje je poznato da imaju puno kalcijuma.

3) Kofein je blokator kalcijuma

Možda ćete morati da odložite kafu kako biste zaustavili gubitak kose. Poznato je da kofein, kao i čokolada, otima telu kalcijum. Ako jedete hranu bogatu kalcijumom, poput tamnozelenog povrća, badema i lososa može pomoći da se održi energija tokom celog dana.

4) Silicijum-dioksid, koji poboljšava teksturu i rast kose, uravnotežuje nivo kalcijuma.

Za gustu i zdravu kosu, sve više žena i muškaraca okreće se mikrohranjivom silicijum dioksidu. Silicijum-dioksid uravnotežuje nivo kalcijuma i magnezijuma u ​​našim telima, što zauzvrat pomaže u regulaciji hormona. Regulacija hormona pomaže u poboljšanju zdravlja kose i njene sposobnosti da raste jača i bude gušća. Mnogi dodaci kalcijuma sadrže silicijum dioksid, a prisutan je i u povrću.

5) Nedostatak kalcijuma može imati širok spektar neželjenih efekata

Kada su nivoi kalcijuma niski, vremenom može doći do ozbiljnih štetnih posledica. Gubitak kose može biti jedan od znakova da se kalcijum izvlači iz telesnih rezervi kako bi se održao njegov odgovarajući nivo u ​​krvi. Telo će crpiti iz sebe ono što mu nedostaje, kako bi „nahranilo“ mišiće i nerve, recimo.

06/05/2021 16:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga