Zanimljive činjenice o najlepšem prirodnom fenomenu – dugi!

15/07/2016 15:41

Zanimljive činjenice o najlepšem prirodnom fenomenu – dugi!

Duga je definitivno najlepši prirodni fenomen koji nastaje prilikom kiše i u sebi sadrži sve boje koje postoje. Ovo su samo neke od najzanimljijih činjenica o dugi:

  • Ne postoji samo jedna duga – nego 12 vrsta ovog fenomena. Sve vrste se razlikuju u zavisnosti od ugla Sunca, vremenskih uslova i pozicije kapljica vode u vazduhu – bez kojih ne bi ni bilo moguće da nastane duga.

duga suma

  • Svaka duga formira ceo krug boja, ali mi sa zemlje možemo da vidimo samo luk na nebu.
  • Dvoje ljudi ne mogu da vide iste boje duge, odnosno ona svima izgleda drugačije zbog prelamanja svetlosti koja putuje na drugačije načine do očiju svakoga ko u nju gleda.
  • Duga koja je trajala najduže na svetu do sada primećena je iznad Šefilda u Velikoj Britaniji, gde se ona na nebu zadržala od 9 do 15 časova 14. marta 1994. godine.
duga devojka

Činjenica je da duga ima beskonačan broj boja koje se savršeno stapaju jedna u drugu

  • Do 17. veka niko nije imao objašnjenje niti ideju šta je to duga, zašto tako izgleda, kako nastaje i od čega je stvorena.
  • Homer je smatrao da duga ima samo jednu boju – ljubičastu; Ksenofan je smatrao da duga ima tri boje – ljubičastu, žutozelenu i crvenu; tek u periodu renesanse boje duge su se proširile na crvenu, plavu, zelenu i žutu; Isak Njutn je 1666. godine rekao da duga zapravo ima sedam boja.
15/07/2016 15:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga