Pronađena biblijska palata u Jerusalimu!

21/09/2020 11:29

Pronađena biblijska palata u Jerusalimu!

Misteriozno zakopane kapele jedne iznad druge veliko su otkriće Izraelskih arheologa. Ornamentika kapela krasi kovanice, kao biblijska predstava Izraela i doba Kraljevstva Jude i do sad se čak predpostavljalo da postoji samo u redovima Biblije.

Na oko tri kilometra od starog grada Jerusalima arheolozi su pronašli pažljivo isklesane strukture sa brojnim detaljima i brojnim predmetima koji su kasnije povezani i sklopljeni u otkriće veličanstvene palate iz razdoblja Kraljevstva Jude, piše BBC.

Predpostavka je da je palata izgrađena između osmog i sedmog veka pre nove ere. Misterija su predmeti koji su pronađeni uredno zakopani u zemlju, izraelskim arheolozima još nije jasno zbog čega je to urađeno.

Tri bogato ukrašene kamene kapele i ostaci raskošnih okvira prozora ležali su ispod današnje četvrti Talpiot, poznate i kao Armon Hanatziv.

„Kapele stupova, za koje se nagađa da su ih osmislili kraljevske arhitekte iz razdoblja Prvog hrama ( 10.-6. veka pre Hrista), najlepše su i najipresivnije do sad otkrivene“, stoji u objavi uprave za starine (IAA), te se dodaje da iznenađuje i ćini misteriju što su dve od tri kapele „uredno zakopane, jedana iznad druge“

U ovom trenutku teško je reći ko je sakrio kapele na taj način i zbog čega“, reči su profesora Jakova Bilinga, arheologa koji je vodio iskopavanje. Profesor dodaje da je glavna zgrada verovatno uništena tokom babilonskog osvajanja Jerusalima 586. godine p.n.e.

Pri pokušaju rekonstrukcije utvrdilo se da su monumentalne građevine čiji su ostaci otkriveni imale prekrasan pogled na Davidov grad ili na arapskom Wadi Hilweh, kao i jevrejski hram na sveto platou koji jevreji nazivaju Brdo hrama, a muslimani Haram al- Šarif ( Plemenito svetilište).

Predpostavlja se da su u zgradi živeli članovi kraljevske porodice ili plemići.

Ornamentika kapitela vizuelni je simbol iz razdoblja Kraljevstva Jude i Izraela, kao motiv se pojavljuje i na kovaniciod pet šekela koja se i danas koristi u modernoj državi Izraelu.

21/09/2020 11:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga