Svarog – staroslovenska mitologija

01/11/2020 10:04

Svarog – staroslovenska mitologija

Svarog je važio za vrhovnog bestelesnog boga kod Starih Slovena. On je bog nad bogovima. Bog iznad svih božanstava koje je ovaj drevni narod poštovao. Opisuju ga kao prastvoritelja svetlog neba pod čijim se svodom „sve rađa i događa“.

Smatra se da je praotac zemlje i svakoga roda i ploda, dakle svega na zemlji, ali i stvaralac kompletne vasione. Ovde uviđamo početne elemente monoteizma i hrišćanstva.

Ovog boga Sloveni smatraju „prepunim slave i božanstva“ jer upravlja nebom koje je iznad svega, a ipak sve obuhvata.Njegov pandam u grčkoj mitologiji je bog Zevs a starorimskoj Jupiter. Svarog je „onaj iznad svih“, stvoritelj.

Legenda kaže da  Svarog spava i da je u snu stvorio svet i dao ga Perunu i ostalim bogovima na čuvanjei upravljanje. On zato ne može neposredno delovati na fizičko i materijalno okruženje koje sanja ali zato može da utiče na volju ostalih bogova, tu je njegov uticaj ogroman. Njegovo buđenje označiće kraj sveta. 

Negde se još spominje pod artelnativnim imenima Rod i Usud.

Reč „svar“ iz koje je izvedeno ime Svaroga na sanskritu znači Sunce a na staroslovenskom označava jasnoću i svetlost.Sve- bog je drugo ime koje se pronalazi u pričama i legendama i bukvalno označava bog svega. Na ruskom „svarit“ znači zavariti ali i venčati, što dovodi u vezu shvatanja koncepta braka.

U nekim pripovetkama gde se pominje kao Usud, a veruje se da je to sam Svarog, on je starac, usamljenik, koji živi u divljini neke planine ili pustinje.Imenuju ga i vladaocem raja i pakla i božanstvom koje određuje sudbinu.

Bogumili (Bugarska sekta iz X veka) ga naziva demonom ali prihvata legendu da je ovaj svet samo njegov san.

Pojavljuje se i legenda prema kojoj se Svarog imenuje bogom nebeske vatre i kovačkog zanata. Takođe se veruje i da je Svarog isto božanstvo nazivano u nekim krajevima i Dažbog a negde da je Dažbog ipak njegov sin.

Sinonimi Svaroga su Sunce i Vatra. Južnoslovensko veovanje je da je Svarog treći brat meseca a da mu je sestra Zora.

01/11/2020 10:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga