Šta se krije na dnu velike plave rupe?

02/09/2020 15:41

Šta se krije na dnu velike plave rupe?

Velika plava rupa koja je locirana u vodama Srednje Amerike sem što je turistička atrakcija decenijama privlači i naučnike. Prema nekim istraživanjima moguće da je baš ona odgovorna za nestanak drevnih Maja

Velika plava rupa deluje kao prolaz u drugi svet. Zapravo i jeste velika okeanska misterija. Udaljena je oko 100 km od Belize City, najvećeg grada male države na obali Karibskog mora. Belize se graniči sa Meksikom na severu i Gvatemalom na zapadu i jugu. Jedina zemlja Srednje Amerike gde je engleski službeni jezik, pored engleskog govori se kreolski i španski.

Njen prečnik je oko 300 metara a dubina oko 125 metara. Dubinu rupe je zabeležio francuski istraživač Jacques Cousteau 1971. godine i proglasio je jednom od najlepših mesta za ronjenje. Oblikovala se kao krečnjački pećinski sistem u poslednjem ledenom razdoblju kada je visina mora bila znatno niža, nakon povećanja visine mora, pećina je potopljena i krov se srušio.

Brojna istraživanja navela su naučnike da počnu istraživanje veze ove rupe i nestanka drevnih Maja, jednih od prvih velikih civilizacija sveta. Proučavajući naslage rupe i elemente u tragovima, zaključili su kako su velike suše verovatno potpuno uništile civilizaciju.

Pre dve godine ekipa istraživača sa unukom Cousteau-a i vlasnikom Virgina, milijarderom Richardom Bransonom, krenula je u ekspediciju da bi istražili dno rupe.

Sonar je skenirao celu rupu i napravio 3D sobu unutrašnjosti – rezultat je bio fascinantan. Po prvi put su se mogle videti mineralne formacije i ostali detalji. Neki još nisu identifikovani, a naučnike je fascinirao sloj sumporvodonika – crnilo bez kiseonika i ikakvog života. Ekipu je iznenadila neverovatna čistoća rupe u kojoj je pronađeno tek nekoliko ostataka plastike

02/09/2020 15:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga