Kada se koristi izraz Slepi putnik?

10/05/2022 14:59

Kada se koristi izraz Slepi putnik?

Frazem “slepi putnik” upotrebljavamo u svakodnevnom govoru, kada želimo da označimo osobu koja putuje bez karte. Na primer, osoba koja putuje vozom ili brodom bez vozne karte, naziva se slepim putnikom. 

Ali zašto je putnik baš “slep”?

Ovaj frazem koristi se i u drugim jezicima, ali ni jedan rečnik ne objašnjava zašto se baš tako naziva putnik bez vozne karte.

Najverovatnije je da je ovaj frazem stigao u naš jezik iz nemačkog jezika. Naime, u nemačkom jeziku se isto kao i kod nas kaže slepi putnik – blinder pasažir.

Postoje dve pretpostavke koje mogu da objasne “slepog” putnika. Prva pretpostavka kaže da su se slepi putnici, prema pomorskim propisima, prevozili brodom besplatno, odnosno bez vozne karte. Dok druga pretpostavka podrazumeva krijumčarene putnike, putnike koji su upadali na brod i skrivali se na mračnim mestima. U slučaju da budu otkriveni, putnici bi bili izvedeni na palubu, gde bi ih zaslepela jaka svatlost, kako su duži vremenski period proveli u mračnim prostorijama potpalublja.

U pitanju su samo teorije, bez potkrepljivih činjenica i dokaza.

Nemačka reč blind, ne znači samo slep, već i nevidljiv, skriven. Pa se tako nemački izraz blind passagier, može prevesti i kao nevidljivi, skriveni putnik.

Ovo objašnjenje je najverovatnije, pa se tako veruje da je frazem nastao u nemačkom jeziku, a da je zatim prenesen i u druge jezike.

10/05/2022 14:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga