Istina o Hadrijanovom zidu

20/04/2018 16:12

Istina o Hadrijanovom zidu

Hadrijanov zid predstavlja podsetnik na ambiciju i moć Rimskog carstva tokom osvajanja Britanije. Prostire se celom širinom severne Engleske, od Solvej Firta na zapadu do Volsenda na istoku. Unesco ga je 1987. godine proglasio svetskom baštinom. 

Istraživanja arheologa pokazuju da zajednički život Rimljana i starosedeoca nije bio miran. Osvajači su proterali starosedeoce kako bi izgradili zid.

Car Hadrijan naredio je izgradnju zida dužine 120 kilometara, u to doba veoma ambiciozan građevinski projekat u Britaniji. Izgradanja zida počela je 122. godine nove ere, sa ciljem da se označi severna granica Carstva.

Jedini način da se istraže naselja iz tog vremena bilo je iskopavanjem onog što je ostalo. Ozbiljna istraživanja započeta su sedamdesetih godina, a tada su arhelozi smatrali, na osnovu saznanja, da je lokalno stanovinštvo doživelo procvat za vreme vladavine rimskih osvajača. Međutim, novi dokazi kasnijih istraživanja pokazuju da te teorije i tvrdnje nisu tačne, rimski vojnici nasilno su oterali stanovništvo koje je nastanjivalo prostor 16 kilometara južno od zida.

Arheolozi mogu preciznije da odrede hronologiju lokalnih naselja – određivanjem vremenskog razdoblja iskopina uz upotebu ugljenika.

Predmeti iz gvozdenog doba podvrgnuti su karbonskom datiranju u periodu od 2002. do 2008. godine u okolini Njukasla. Zahvaljujući tim predmetima i analizi određena je precizna starost naselja severno od zida.

Podaci o Hadrijanovom zidu i načinu na koji je uticao na oblikovanje države predstavlja jedno od važnijih svetskih otkrića o Rimskom carstvu. Nova istraživanja iskopina ukazuju na to da su zemljoradničke zajednice preživele prva osvajanja, ali nakon izgradnje zida cara Hadrijana, kao da su nestale.

20/04/2018 16:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga