Jeziva mitološka stvorenja

24/04/2018 15:45

Jeziva mitološka stvorenja

Mitovi o velikim junacima ne bi bili ono što jesu, da ne postoje i oni negativni likovi iste priče. U nastavku otkrijte jeziva mitološka stvorenja i njihove strašne karakteristike. 

Košej iz slovenske mitologije

Košej predstavlja sadističkog zlikovca koji otima žene, tako što se pretvara u tornado i navodi ih da se zaljube u njega. Poseduje mogućnost pretvaranja u mladog muškarca, zavodnika, a opisan je kao visok muškarac odličnog zdravlja. Predstavljen je i kao nag muškarac koji na svom začaranom konju jaše kroz planine Rusije. U knjigama je opisan kao star i ružan čovek. Iako ga nazivaju besmrtnim, Košej može umreti ukoliko mu ubijete dušu. Ali to nije toliko jednostavno. Naime, njegova duša nalazi se u igli, koja je smeštena unutar jajeta, koje se nalazi u patki, a patka u zecu, zec u kutiji, dok je kutija zakopana ispod drveta na misterioznom mestu.

Duh Jikininki iz Japana

Prokletstvo pohlepnih dostiže svaku pohlepnu osobu, u vidu prave noćne more, duha Jikininkija. Na samog Jikininkija je nekad bačeno ovo prokletstvo zbog gramzivosti, a sada se on hrani ljudskim leševima. Preko dana izgleda kao normalno ljudsko biće, a uveče se pretvara u čudovište koje kreće u potragu za hranom.

Rumunski vampiri Strigoi

Rumunska mitologija predstavlja Strigoie kao problematične duhove mrtvih. Oni izlaze iz grobova, a neki od njih imaju posebna svojstva te mogu da žive i kao obični ljudi. Imaju sposobnost da se transformišu u bilo koju životinju i postanu nevidljivi ukoliko žele. Ubijaju žrtve sisanjem krvi, a karakteriše ih crvena boja kose, plave oči i dva srca.

Crna Anis iz Velike Britanije

Pećinska veštica plave kože i dugih noktiju potiče iz engleske mitologije. Skriva se u šumama i hvata decu čiju kožu guli i stavlja na zidove pećine kao trofej. Ima oštre zube,duge kandže i smežuranu kožu.

Duh iz slovenskih šuma u Istočnoj Evropi

Prema slovenskoj mitologiji, ukoliko se izgubite u šumi, trebalo bi da okrenete svoju odeću na naličje i zamenite levu cipelu desnom. Samo na ovaj način možete da umaknete Lešiju, mišićavom čudovištu koje proždire ljude. Karakteriše ga sposobnost menjanja visine i težine. Leši nema svoju senku i predstavlja pravi strah i trepet za putnike i lovce. Takođe, vrlo lako menja glas i oponaša glasove. Na taj način mami svoje žrtve u klopku, navodih u pećinu i golica do smrti.

Domovoi iz Rusije

Ruska mitologija pripisuje po jednog Domovoia svakoj kući. Oni se kriju u podrumu, ostavi ili na tavanu. Izgleda kao mali bradati muškarac, ali je izuzetno dlakav po celom telu i ima velika stopala. Ima mogućnost da se transformiše u ljudsko biće, mačku ili psa. Domovoi teži čistom domu, a ruske porodice ga smatraju kućepaziteljem, prijateljem doma. Takođe, predstavljaju proročanstvo, njegovo ponašanje može odrediti budućnost. Ukoliko se smeje, priča viceve ili igra, mogu se očekivati dobra vremena, ako se igra češljem očekuje se venčanje u kući, ali ako noću zavija, gasi vam sveće ili ga vidite u odsjaju svog posuđa, to znači da će on umreti, što nikako nije dobar znak za kuću.

24/04/2018 15:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga