Kada je nastala opera?

21/03/2020 13:39

Kada je nastala opera?

Opera je scensko-muzičko delo. Ono je oblik pozorišta koji se na sceni prenosi kroz glumu i pevanje do publike, uz raznovrsne kostime. Opera je i danas sofisticirano delo koje kod gledalaca izaziva oprečna mišljenja: jedni je vole i uživaju u profesionalnom performansu, dok je drugima manje razumljiva.

Opera se pojavila u Italiji oko 1600. godine i uglavnom je povezana sa zapadnom klasičnom muzičkom tradicijom. Reč opera je skraćeni oblik italijanskog izraza opera in musica, što znači muzičko delo.

Stručnjaci od 17. veka razmatraju o posebnosti i potrebi svih aspekata koji čine operu, od reči i muzike do kostima i scene. Bilo kako bilo, ona vekovima unazad zauzima posebno mesto u umetničkom svetu.

Ovo su neke od zanimljivih činjenica o operi:

  • Prvo delo koje se smatra operom je delo “Dafne” italijanskog kompozitora Jakopa Perija iz 1597. godine,
  • Tokom sedamnaestog veka, ženama nije bilo dozvoljeno da pevaju na sceni, čak ni u horu,
  • Volfgang Amadeus Mocart je svoju prvu operu “Bastijen i Bastijena” napisao sa samo 12 godina,
  • U operi je uobičajeno da se na kraju viče bravo pevaču, a brava pevačici,
  • Opera “Travijata”, jedna od najpopularnijih opera svih vremena, na premijeri u Veneciji 6. marta 1853. godine doživela je gotovo potpuni fijasko,
  • Đakomo Pučini je svoju čuvenu operu “Madam Baterflaj”u kojoj se govori o američko-japanskom kulturnom sudaru sa tragičnim posledicama smestio u Nagasaki, i to decenijama pre Drugog svetskog rata.

21/03/2020 13:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga