Kuća Kobejna postaje kulturno nasleđe

02/08/2021 13:48

Kuća Kobejna postaje kulturno nasleđe

Savezna američka država Vašington dobila je još jedno kulturno nasleđe. Naime, to je postala kuća u kojoj je odrastao frontmen grupe “Nirvana”, Kurt Kobejn u gradu Aberdin. Zainteresovani će moći da zavire u kuću Kobejna nakon što radovi budu završeni, a da li će i kada biti pretvorena u muzej, ostaje nepoznato, najviše zbog određenih pravnih regulativa.

Kako prenose svetski mediji, Kobejn je u kući, koja je sazidana 1923, živeo od 1968. do 1984. godine. Sam Kobejn je, prema ocenama stručnjaka, bio jedan od najvažnijih muzičara grandž scene i predstavnika Generacije iks. Grupa je objavila svega tri studijska albuma i to 1989, 1991. i 1993, ali se mnoge numere i danas izdvajaju i podstiču mlade generacije na stvaranje.

Mitovi o grandžu, Nirvani i Kobejnu

1. Grandž je počeo u Sijetlu

Nije. Sub Pop je tu reč upotrebio 1988. godine za promociju albuma Green River -“grubi vokal, urlajući Maršalova pojačala, ultra labavi grandž koji je uništio moral jedne generacije”- ali reč je postojala kao opis decenijama. Pojavljuje se i 1957. godine, a sam grandž nije bio prigradski metal, uprkos želji Alice in Chains i Pearl Jam da se u to poveruje.

2. Grandž je bio pretežno muški

Žene su bile potpuno zastupljene, pa taj mit nije tačan. Dokaz su: L7, Lunachicks, Dickless, STP, 7 Iear Bitch. Courtnei Love…

3. Nirvana je došla iz Sijetla

Kurt Cobain i Krist Novoselic, dva osnivača Nirvane, odrasli su u, depresivnom gradu, Aberdin, a Dave Grol je iz Vašingtona. Čim su mogli, Krist i Kurt su se preselili, ali ne u Sijetl, već u obližnje gradove Olimpiju i Takomu, jer je stanarina bila jeftinija. Sve do decembra 1991. godine, Kurt je živeo u Olimpiji, zatim se preselio u LA pa tek onda u Sijetl.

4. Kurt Kobejn je ubijen

Njegova smrt je mnogima poslužila za razne teorije, jer u tom poslednjem momentu sa njim niko nije bio.

5. Kobejn nije hteo da bude poznat

On jednostavno nije imao pojma šta slava podrazumeva. Bio je ponosan na svoju muziku i želeo je da je čuje što više ljudi. Iako mu je namera bila da dopre do što više ljudi, nije hteo da se “proda” korporativnoj mašineriji. Tako je, prema oceni stručnjaka, bio u sukobu sam sa sobom i onim što šou biznis jeste.

Inače, Kurt Kobejn je umro 5. aprila 1994. godine, a FBI je tek nedavno, 27 godina kasnije, prvi put pustio u javnost dosije o smrti frontmena “Nirvane”. Navodno je taj dokument na 10 stranica i objavljen je na internetu. Prema navodima, istražitelji su zaključili da se Kobejn ubio vatrenim oružjem nakon što je uzeo velike količine heroina. Međutim, i dalje se sumnja u i u tu verziju.

02/08/2021 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga