Na današnji dan rođen Hitler

20/04/2017 11:11

Na današnji dan rođen Hitler

Na današnji dan, 20. aprila 1889. godine, rođen je vođa Nacističke partije i nekadašnji nemački kancelar, tvorac najvećeg masovnog zločina u istoriji, Adolf Hitler.

Rođen je u austrijskom gradu Braunauu, a u detinjstvu se sa porodicom više puta selio. Od 1905. godine živeo je u Beču, gde je pokušao da upiše i Akademiju primenjenih umetnosti, ali je dva puta bio odbijen jer je bio “nesposoban za slikarstvo”.

Od 1913. godine preselio se u Minhen, jer je, kako je kasnije pisao u “Majn kampfu” želeo da živi u “pravom nemačkom gradu”. Već tada je bio antisemit.

Uspeo je da izbegne odsluženje vojnog roka, ali se ipak prijavio u vojsku kada je Nemačka ušla u Prvi svetski rat.

Posle rata bio je deo Obrazovnog i propagandnog odeljenja bavarske grupe Rajhsver, radio kao policijski špijun i krčio svoj put u politički svet kroz političku stranku Nemačka radnička partija.

Iz vojske je otpušten 1920. godine, ali je nastavio da učestvuje u partijskim aktivnostima i počeo da drži govore pred velikim brojem ljudi. Usledio je čuveni Pivnički puč, pa je njegova popularnost sve više rasla.

Posle razmene vatre tokom kampanje “Na Barlin” i saslušanja, Hitler je osuđen na pet godina zatvora – 1. aprila 1924. godine, ali je pomilovan i pušten na slobodu u decembru iste godine.

Dok je izdržavao kaznu, svom zameniku Rudolfu Hesu je izdiktirao “Majn kampf”, autobiografiju koja je prožeta ideološkim načelima i koja je objavljena u dva dela – 1925. i 1926. godine.

Kada je izašao iz zatvora nastavio je da se bavi političkim aktivnostima, sve dok nacisti na parlamentarnim izborima 1933. godine nisu osvojili 44 odsto glasova – zahvaljujući koaliciji sa Nemačkom narodnom partijom.

Naravno, Hitler je prva asocijacija na Drugi svetski rat i stradanje više od pet miliona Jevreja.

Na konferenciji u Vanseu u blizini Berlina, 20. januara 1942. Hitler je snimljen kako govori: „Jedino eliminacijom Jevreja možemo vratiti sebi zdravlje“. Hitler je imao isti stav prema Slovenima, Romima, homoseksualcima, hendikepiranim osobama, komunistima… Svi oni stradali su u ogromnom broju za vreme nacističkog i fašističkog režima.

Kada je u Drugom svetskom ratu nemačka vojska počela da slabi, slabila je i Hitlerova moć. Već kada je bio kraj rata, Hitler je odlučio da počini samoubistvo kako ne bi postao nečiji zatvorenik.

Zajedno sa svojom suprugom Evom preminuo je 30. aprila 1945. godine.

20/04/2017 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Pingus
8 godine ranije

Drugim rečima: Bolje me prime u umetničku.

Pretraga