Istorijske činjenice o Mariji Antoaneti

23/07/2020 10:34

Istorijske činjenice o Mariji Antoaneti

Ova bahata francuska kraljica koja se smatra razlogom izbijanja revolucije, ista ona koja je narodu koji se žalio da nema hleba rekla da jedu kolače, dama niskog morala i raskalašnog ponašanja sklona razbacivanju. Jel moguće da je u takvom užasnom ponašanju bila obožavana i odvažna? Istorija je sklona preterivanju, a kraljica je pre svega bila samo jedna neobična obična žena

Mlada i živahna tada petnaestogodišnja Marija Antoaneta uvedena je u čisto politički sporazumni brak sa francuskim kraljem Lujom XVI. Kažu da je kao petnaesto dete svojih roditelja bila zapostavljena, svojeglava i tvrdoglava, svoja. Do dolaska na dvor nije pročitala niti jednu knjigu, znala je samo maternji jezik. Volela je bonton i lepo oblačenje, a na dvor je dovela samo svoje kuče kako je na granici bila skinuta, obučena u francuski raskoš i kako joj je sve ostalo oduzeto.

Ovaj mladi par, brak nije konzumiran bar godinu dana. Mladoj i razigranoj devojci je bilo dosadno pored muža dečaka opčinjenog lovom i sličnim dečačkim igrarijama. Počela je da izvoljeva, oblači se raskošno, zabavlja sebe i naciju ne računajući koliko će postati omržena i kako će završiti…

Nije nikad izgovorila čuvenu rečenicu „ Neka jedu kolače“.

Sećate se čuvene predstave Marije Antoanete koja podignurih nogu proždire šarene kolače i često isti citat ispod? Zapravo kraljica ovu rečenicu nikad nije izgovorila.

Vreme kada je u Francuskoj vladala velika nestašica hleba, te su pekari pravili sve drugo sem istog pa i takozvani sirotinjski kolač – no u to vreme mlada Marija Antoneta nije još ni stigla na dvor pa istoričari veruju ni nije mogla to da izgovori.

Nije imala najviše cipela na Francuskom dvoru.

U to zlatno doba plemići nisu prali cipele, oni bi ih bacali kad se isprljaju. Veruje se da je kraljev brat čak imao više cipela od same kraljice.

Kreatorka je „male bele haljine“.

Uprkos verovanju da se Marja Antoaneta raskošno oblačila ona je ustvari volela ležerniju garderobu i sama je lansirala „malu belu haljinu“ koja je bila potom bila sinonim žena revolucionara – kakav paradoks kako se mislilo da je kraljica bila povod pokretanja revolucije.

Kraljici je zamereno što se često oblačila kao muškarac dok bi jahala konje i išla u lov sa svojim svekrom. Oblačila je čak i pantalone što se smatralo nedopustivim za ženu. Skraćivala bi svoje haljine do iznad članaka što je smatrano neukusnim. Prozvana je i kokoškom zbog široke bele haljine koju je nosila na pogubljenju giljotinom dok je izgovarala ponizno „Izvinite“.

Ova žena koja je izazvala bujicu mržnje koju pamti istorija zbog rasipništva i pokušaja pomeranja normi možda je ipak bila samo običan devojčurak slobodnog duha i ne tako srećnih okolnosti…istorija nas uči…ovaj put da ne sudimo onom u čijim cipelama, makar i mnogobrojnim, nismo hodali.

23/07/2020 10:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga