Da li ste čuli za Dinant?

12/01/2021 15:17

Da li ste čuli za Dinant?

Mali prelepi grad usečen u oštre litice prelepe i veoma plovne reke. Slike grada veoma često završavaju na razglednicama i u galerijama najlepših prizora na svetu. Grad je i veoma zanimljive istorije, ime mu je keltsko pa se i dovodi u veziu sa kulturom ovog drevnog naroda.

Dinant je grad u Valonskoj regiji u Belgiji na obalama reke Meza. Smešten je u klisuri između krečnjačkih odseka, a u prošlosti je bio vazan strateški grad. U istoriji muzike poznat je kao rodno mesto Adolfa Saksa poznatog po izumu saksofona u 19. veku.

Grad koji je „rodio“ saksofon je inače veoma poznat po proizvodnji mesinga, mesinganog posuđa, a reka je olakšala porast tražnje i prodaju. Prelepe tipične srednjevekovno severnoevropske ulice malog planinskog grada vrve od malih zanatskih proizvoda, radionica i radnjica, ručno rađenog mesinganog posuđa.Takođe ovaj kraj živi od prodaje krečnjaka, crnog mermera i plavog kamena iz obližnjih kamenoloma.

Grad potiče iz čak i pre davnog X veka, ali istoričari smatraju da se oformio kao današnja naseobina oko X veka. Samo ime grada vodi poreklo od keltske izreke Divo- Nanto, što znači „Sveta dolina“  ili „Nebeska klisura“ . Ovaj grad je izgleda za drevne Kelte to i bio.

Područije grada biva naseljeno već u neolitu, keltskom i rimskom dobu. Prvo pominjanje Dinanta kao naselja datira iz VII veka, kada je sveti Parpete, biskup Tongerena , uzeo Dinant za svoju rezidenciju i osnovao crkvu svetog Vinsenta. Godine 870. Karlo Ćelavi dao je deo Dinanta pod upravu grofa Namura, a drugi deo 

U XI veku car Henrik IB dodelio je princu- biskupu iz Liježa nekolicinu prava nad Dinantom , uključujući pravo na tržište i pravosuđe. Od tog vremena grad postaje jedn od 23 gradova kneževina, kneza episkopije iz Liježa. Tada je izgrađen prvi kameni most na reci Meza i popravljen je zamak koji potiče od ranije.Sve do kraja XVIII veka Dinant deli istoriju sa gospodarom Liježom, ponekad se pobunivši protiv ove vlasti a ponekad učestvuje u njegovim pobedama i porazima, uglavnom protiv susedne županije Namur.

Kasni srednji vek donosi gradu popularnost kako njegove zanatlije prave unikatne fino livene  srebrne mesingane  legure nazvane dinanderija. Izrađuju svećnjake, akvamile i patene kao i oltarski nameštaj širom doline Meze i Rajne pa i šire. Ovi predmeti nose posebnu oznaku „Mosan“.

12/01/2021 15:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga