5 najbizarnijih zakona

07/08/2022 16:27

5 najbizarnijih zakona

Putovanja na nove destinacije, odnosno posete drugim državama, iziskuju i određeno znanje, osim naravno jezika i osnovnih pravila ponašanja.

Reč je o zakonu, koji je u ovim slučajevima itekako bizaran.

Ne menjajte sijalice u Australiji

U pokrajni Viktorija, u Australiji, ukoliko pokušate sami da promenite pokvarenu sijalicu, bićete novčano kažnjeni i to sa 10 australijskih dolara. Prema zakonu ove pokrajine, za to je isključivo zadužen licencirani električar.

U Milanu se osmehujte

Milanski zakon zahteva osmehivanje u svim delovima grada. Od ovog zakona jedino su izuzeti zaposleni u bolnicama, posetioci bolnica i ljudi koji prisustvuju sahranama. Ukoliko prekršite zakon, platićete kaznu koja može iznositi i do 100 evra.

Pogledajte i: Ovo je bilo nezakonito u srednjovekovnoj Evropi!

U Singapuru zaboravite na žvake

Prema singapurskom zakon iz 1992. zabranjena je konzumacija žvakaćih guma u celoj zemlji. Ovaj zakon je 1994. dobio svetsku pažnju zbog afere o američkom tinejdžeru. On je, naime, osuđen na bičevanje trskom zbog konzumiranja žvakaće gume.

Nemojte umreti u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva

Ovo je najčudniji zakon Ujedinjenog Kraljevstva. Iako ga svi, pa čak i zaposleni u parlamentu smatraju neosnovanim, on je i dalje na snazi.

Vodite računa o svom magarcu u Oklahomi

U Oklahomi je nelegalno držati zaspalog magarca u kadi nakon sedam uveče? Ovaj neobičan zakon donet je 1924. godine, nakon velike poplave koja je zadesila gradić po imenu Kingman. Naime, jedan trgovac je svom ljubimcu magarcu dozvoljavao da spava u kadi. Nažalost, zadesilo ih je nevreme, a bujica koja je usledila odnela je sve pred sobom, uključujući i magarca u kadi. Preživeli magarac je pronađen nakon duge, naporne i skupe potrage od strane meštana koji su odlučili da promene zakon nakon ovog slučaja.

07/08/2022 16:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga