Kako je nastala poslastica tiramisu?
Povezane objave
Najpoznatiji italijanski kolač – tiramisu uspeo je da posvađa dve pokrajine u ovoj zemlji. Saznajte zašto je došlo do gastronomskog rata i pogledajte recept za ovaj kultni desert.
Napravljen od kafe, maskarpone sira, jaja, šećera, kakaoa i piškota, tiramisu je s vremenom postao jedan od omiljenih deserata ne samo u Italiji već i u celom svetu. Poreklo ovog klasika među kolačima i dalje je nepoznato, a dve italijanske regije se spore oko toga gde je nastao.
Prva teorija kaže da je tiramisu izmišljen 60-ih godina prošlog veka u restoranu „Bekeri” (La Beccherie) u Trevizu, u pokrajini Veneto. Međutim, gastro-novinari Klara i Điđi Padovani tvrde da su pronašli recept za tiramisu iz 50-ih godina u susednoj regiji Furlanija-Julijska krajina.
Recepte ua druga jela naći ćete u Gastro kuvaru.
Nakon što je otkriven, tiramisu je stavljen na listu tradicionalnih jela ove pokrajine, što je potvrdilo i ministarstvo poljoprivrede. Takva odluka je dovela je do burnih reakcija u Venetu, čiji je guverner tražio suspenziju odluke.
Recept za tiramisu i još zanimljivosti naći ćete na eduTV.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*