Legenda o Krupajskom vrelu

11/08/2020 10:48

Legenda o Krupajskom vrelu

Mnogi su se zaleteli da sa ovog raja naprave selfi dok nije počela da kruži stara legenda o prelepom vrelu. Šta je ustvari istina?

Po legendi Homoljske planine su progutale veliku količinu zlata. Sakriveno je u Zlatnoj pećini na dnu Krupajskog vrela koju čuva Tartor, vodeni duh. Svake godine na „đavolji dan“ Tartor udara u svoje bubnjeve i priziva druge duhove na svoju slavu. Samo tog dana ulaz pećine je otvoren. Vlaške žene koje žele veliku moć noću ulaze u reku u želji da se prepuste vodenom duhu. Ukoliko to uspeju postaju veoma moćne.

Za uzvrat duh traži nagradu, obično lepu i mladu devojku.

Ispod Krupajskog vrela se ustvari i nalaze polupotopljene pećine. Ronioci su delimično ispitali ove pećine zaronom na 123 metra što je nacionalni rekord. Ovde su pronašli ranije ljudsko prisustvo što pripisuju lovcima na zlato. 

Krupajsko vrelo se nalazi u Istočnoj Srbiji ispod zapadnog krečnjačkog odseka Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, na nadmorskoj visini od 22o metara. Smešteno je u ataru sela Milanovca.

Posebnu zanimljivost čini prilaz Krupajskom vrelu. Prođete kraj stare vodenice i onada se put gubi, samo pravi ljubitelji prirode bi primetili uzan put i par stepenika izgrađenih od prirodnog kamena. Kad krenete tim stepenicama naniže, ugledate dva omanja bazena. Na iznenađenje i  jedan i drugi su puni većih i manjih primeraka riba.

Do vrela još uživate u prizoru brojnih manjih jezera i vodopad, dok idete tik uz stenu. Treće menje jezero je znak da ste blizu cilja- od vrela vas deli samo jedna preuska šumska staza. Vredno je jel će vas krajnji prizor opčiniti.

11/08/2020 10:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga