Na današnji dan rođen Sigmund Frojd

06/05/2016 09:21

Na današnji dan rođen Sigmund Frojd

Na današnji dan, 6. maja 1856. godine, rođen je autrijski lekar i psiholog, čovek koji je promenio način na koji razmišljmo o sebi, Sigmund Frojd.

Rođen je u Frajburgu, a sa roditeljima se preselio u Beč, gde je njegov otac dobio bolji posao. Još kao dete je bio izuzetno pametan, pa su roditelji više pažnje posvećivali njemu, nego ostaloj svojoj deci.

Maštao je da postane general ili ministar, ali pošto je bio Jevrej – mogao je da studira samo medicinu ili pravo. Studije medicine upisao je u Beču 1873. godine.

Posle školovanja učestvovao je u istraživačkom radu fiziologije. U Parzu je kasnije istraživao uzroke i terapiju histerije, a kao deo terapije koristio je i hipnozu.

Od bečkog lekara Jozefa Brojera je Frojd puno naučio, a od njega je preuzeo i tehniku hipnoze, koju je kasnije razvio u “tehniku slobodnih asocijacija”.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Sigmunda Frojda!

Prvi put se psihoanaliza pojavila u delu “Studije histerije” – na kom je Frojd radio zajedno sa Brojerom. Pet godina nakog toga, Frojd je objavio knjigu “Tumačenje snova”.

Najpopularnija Frojdova knjiga je “Psihopatologija svakodnevnog života” koju je objavio 1904. godine.

Više o životu, značaju i ulozi čoveka koji je uveo mnoge psihološke termine (ego, superego, Edipov kompleks) – Sigmunda Frojda pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

06/05/2016 09:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga