Pet najopasnijih mesta na svetu

15/07/2020 16:31

Pet najopasnijih mesta na svetu

Priroda ume da nam bude najbolji saveznik i najveći neprijatelj. Kakvu joj nameru i energiju šaljemo takvu nam i vraća, tj. odbija i reflektuje nam odraz sopstvene duše.

Ipak neka mesta pamte neke davne energije, promene stare milionima godina, koliko i sama planeta, negde priroda vlada u punoj svojoj moći. To su mesta gde osetimo nesavladivost, neukrotivost prirode i koliko smo u tome svemu mali i povinovani istoj.

VODA

Jezero Natron, Tanzanija

Plitko jezero dubine svega do tri metra. U njega se uliva dosta topla reka i kad temperature dostignu one tropske, ovo jezero ključa sa temperaturom i do 60 stepeni celzijusa, a u kombinaciji sa mnogim mineralima i soli koje donosi reka stvara alkalnu otrovnu koru i odbojni miris. Po njemu sem posebnih algi koje daju opori crveni izgled jezeru plutaju često i skeleti mrtvih ptica i životinja.

VAZDUH 

Ruska dolina smrti, Kamčatka

Hladna verzija doline smrti nalazi se odmah do doline gejzira. Gasovi koji izviru iz tla odmah dovode do mučnine i vrtoglavice, a ubrzo i smrti.

ZEMLJA

Depresija Afar, Etiopija

Nastala zahvaljujući tome što se u obižnjem vulkanu Erta Ale nalaze dva jezera lave u kojima se količina tečnosti stalno menja. To dovodi do konstantnih zemljotresa i cepanja površine zahvaljujući čemu se nivo zemlje smanjuje. Pored opasnosti od erupcije i zemljotresa, treba se paziti i brojnih dubokih kratera u zemlji.

VATRA

Flegrejska polja, Napulj

Aktivni vulkan koji preti ne samo gradu Napulju već i većem delu Balkana u koji spadamo i mi. Vukan je aktivan poslednjih par decenija

ŽIVOTINJE

Ostrvo zmija, Brazil

U proseku 5 primeraka zmija po metru kvadratnom i bukvalno predstavljaju 90% populacije životinja ostrva. Jedno vreme je nesrećni čuvar svetionika morao da posećuje ovo ostrvo, ali je, iz očiglednih razloga, svetionik automatizovan. Posete su zabranjene. Jedino prirodno stanište zlatne zmije – poznate po otrovu toliko jakom da otapa ljudsku kožu.

Ostrvo zmija – Brazil

15/07/2020 16:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga