Najmisterioznija mesta na svetu!

15/11/2020 11:36

Najmisterioznija mesta na svetu!

Postoje mesta na svetu čije postojanje zbunjuje čak i naučnike. Ta mesta kao da su nastala nezavisno od zemlje i svake logike i pravila prirode. Ova mesta se komotno mogu nazvati novim svetskim čudima.

Misteriozna pećina u Rumuniji

Ova pećina je otkrivena kada su radnici ispitivali tlo za gradnju nove elektrane, nalazi se u jugoistočnoj Rumuniji. Tada su uzanim tunelima tumarali ka dvorani koja ima užasan smrad trulog jajeta, gde je jezero sa sumporom. Ovde je vazduh otrovan i ima čak 100 puta veći nivo ugljen dioksida od površinskog vazduha. 

Ova pećina ima poseban ekosistem sa 33 autohtone vrste koje se mogu naći jedino u ovoj pećini. Ovaj ekosistem nije video sunčev zrak već više od 5 miliona godina i ima potpuno drugačiju atmosferu od one na površini zemlje.

Bunar koji „okamenjuje“

Nalazi se u Severnom Jorkširu i pravo je čudo prirode. U ovaj bunar šta god da ubacite – doslovno postaje kamen. Doduše ne istog momenta- za taj proces je potrebno vreme od tri do pet meseci. 

Prema lokalnoj legendi ovo je veštičiji bunar ali sa naučne strane gledano voda u bunaru je puna minerala koja sve što dođe u kontakt sa njom mineralizuje.

Radioaktivno jezero u Rusiji

Ovo jezero kao da je uzor onom Springfildskom iz Simpsonovih. Jezero Karačaj u Rusiji je toliko radioaktivno da ne biste preživeli pored njega ni sat vremena. U nekadašnjem Sovjetskom Savezu, kome je pripadalo, je služilo za odlaganje nuklearnog otpada. 

To je stvorilo ogromne probleme jel kada je jezero presušilo 1967. godine, radioaktivna prašina se raširila na udaljenost od kilometar ipo.

Danas je površina vode zacementirana kako se scenario iz prošlog veka ne bi ponovio.

15/11/2020 11:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga