Na današnji dan nastao je Gugl

27/09/2021 16:37

Na današnji dan nastao je Gugl

Danas, ne možemo da zamislimo dan bez ovog pretraživača, ali da li znate kako je nastao Gugl i po čemu je dobio ime?

Gugl je bio istraživački projekat dvojice doktora nauka i bivših studenata sa Stanforda- Larija Pejdža i Sergeja Brina. Njihov projekat zasnivao se na hipotezi da pretraživač koji analizira odnose veb sajtova bi trebalo da daje bolje rezultate od tadašnjih tehnologija, koje su rangirale rezultate prema broju pojavljivanja traženog pojma na stranici. Njih dvojica testirali su svoju tezu kao deo studija i tada su postavili osnove za svoj dalji rad.

Prvobitni pretraživač koristio je sajt Univerziteta Stanford, a domen google.com je registrovan 15. septembra 1997. godine. Kompanija je registrovana kao Google Inc. 17. septembra 1998. u prijateljevoj garaži u Menlo Parku u Kaliforniji.

Ukupan početni fond je porastao za skoro 1,1 milion dolara, uključujući 100.000 dolara od Endija Behtolšajma, jednog od osnivača San Mikrosistema. Zvanično, Gugl počinje sa radom 27. septembra 1998. godine.

Ime Gugl dolazi od pogrešnog izgovora reči gugol što je zapravo naziv za broj 10100 (cifra 1 praćena sa stotinu nula). Naime, kada su Lari i Sergej želeli da registruju domen googol. com, on je već bio zauzet, te su morali da ga malo modifikuju.

Engleska reč “google” 2006. postala je zvanična reč i ima značenje: „upotreba Gugl pretraživača u pronalaženju informacija na Internetu“. U žargonu mnogih jezika, upotrebljava se glagol „guglati“ sa istim značenjem.

27/09/2021 16:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga