Na današnji dan preminuo Artur Konan Dojl

07/07/2017 11:14

Na današnji dan preminuo Artur Konan Dojl

Na današnji dan, 7. jula 1930. godine preminuo je Artur Konan Dojl, književnik koji je izmislio lik napoznatijeg detektiva – Šerloka Holmsa.

Prema obrazovanju, Dojl je bio lekar, koji je, dok je čekao pacijente najčešće pisao, a njegovo prvo delo objavljeno je u “Čejmbers Edinburg žurnalu” kada je Artur imao manje od 20 godina.

Slavu su mu doneli kriminalistički romani i pripovetke u kojima su glavni likovi izmišljeni detektiv Šerlok Holms i njegov prijatelj i pomoćnik doktor Votson. Artur Konan Dojl se smatra začetnikom detektivske literature.

Njegova najpoznatija dela su: romani “Grimizna studija”, “Pustolovine Šerloka Holmsa”, “Uspomene Šerloka Holmsa”, “Baskervilski pas”, “Beli odred”, “Izgubljeni svet”, “Veliki burski rat”; istorijska studija “Istorija britanskog pohoda u Francuskoj i Flandriji”; delo o spiritualizmu “Istorija spiritualizma” i memoarska proza “Uspomene i pustolovine”.

Plemićku titulu dobio je 1902. godine, a zaslužio ju je zbog odbrane britanskih interesa, što je bilo posebno istaknuto tokom drugog Burskog rata

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

07/07/2017 11:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga