Da li postoji jednačina za sreću?

04/06/2021 18:35

Da li postoji jednačina za sreću?

Igricom “Happiness Project” istraživači sa “University College London” (UCL)  želeli su da dođu do jednačine kojom bi se objasnilo šta ljude čini srećnim. Igra podstiče igrače da donose riskantne odluke obrazlažući eventualne rezultate takvih odluka. Igru je igralo više od 18.000 ljudi. Na osnovu dobijenih odgovora istraživači su mogli da povežu uspeha, očekivanja i nivo sreće kod učesnika.

Kako je preneo Daily Mail, kasnije su stručnjaci rezultate uparili sa skenerima mozga kako bi preciznije shvatili sreću. Na osnovu svega, isti se nadaju da će jednog dana biti napravljena jednačina faktore sreće za svakoga od nas. Na sreću ne smemo da gledamo kao na cilj, tvrde istraživači, već je ona sredstvo tj. alat. Predhodne studije su objašnjavale da je formula sreće sastavljena od zdravog načina života koji obuhvata spavanje, vežbanja i pravilne ishrane, a bilo je i onih koje su sreću bazirali na meditaciji i vremenu koje provodimo sa porodicom.

Rob Ratlidž, glavni istraživač tim sa UCL, tvrdi da je sreća prilično komplikovana. Kako je objasnio, ona može brzo da se menja i razlikuje se od osobe do osobe, ali na načine koji naučnici još ne shvataju.Igrice usrećuju ljude, i upravo je to bila polazna tačka za ovo londonsko istraživanje.

pročitajte još i: Pozitivna psihologija: Kako biti srećan?

– Hteli smo da vidimo da li nam igra može dati detaljnije informacije o kompleksnosti sreće. Do sada smo uspeli da shvatimo da nam sreću uveliko određuju naša očekivanja. Kod 18.420 ljudi koji su zaigrali našu igru videli smo da nivo sreće nije zavisio toliko od toga koliko dobro im je išlo, već od toga da li im je išlo bolje nego što su očekivali. Visoka očekivanja su veliki problem za sreću i nije pametno reći prijatelju da će mu se sigurno svideti poklon koji ste mu kupili jer to povećava očekivanja i briše element iznenađenja – pojasnio je Ratlidž.

Istraživači preporučuju da na sreću gledamo kao da je sredstvo, a ne cilj. Takođe, list prenosi i da bi osećaj sreće mogao da otkrije da li nas i kako motiviše u ključnim trenucima ili “nam daje do znanja da bi trebalo nešto da promenimo”.

Inače, igra koju je tim napravio sastojala se od četiri igre fokusirane na nesigurnost, razmišljanje o budućnosti, učenje i trud. To su četiri stvari koje su, bar prema neuronaučnicima, ključne za sreću.  Iako još nisu pronašli jednačinu  za sreću, nadaju se naučnici da će je, na osnovu prikupljenih podataka, napraviti u skorijoj budućnosti.

 

04/06/2021 18:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga