Grad u koji je zabranjeno ući posle sumraka!

11/11/2020 09:52

Grad u koji je zabranjeno ući posle sumraka!

Utvrđenje Bhangarh je mali napušteni grad za koji se veruje da je najukletije mestu u Indiji, toliko strašno i ukleto da su čak i zvanične vlasti zabranile ulazak u grad u periodu između sumraka i zore.

Ovaj gradić se nalazi u opštini Rajgarh u državi Rajasthan, a osnovan je 1573. godine tokom vladavine Bhagwant Dasa koji je izgradio utvrđenje- grad za svog drugog sina. Grad pokriva citavo podnožije planine, a sastoji se od hramova, palata, više kapija…

Iako je grad neverovatne lepote, kao i krajolik u kome se nalazi, grad je potpuno napušten od 1783. godine kada su o njemu počele kružiti mračne priče. O prokletstvu grada kruži više legendi.

Prema jednoj legendi, grad je prokleo sveti čovek po imenu Baba Balnath koji je dao dozvolu za izgradnju grada – pod uslovo da ni jedna građevina ne baca senku na njegov dom. Balnath je upozorio da ako se to dogodi, on će uništiti ceo grad. Potomak princa je ipak sagradio palatu dovoljnoo visoku da baci senku na dom Balnatha i on je tada prokleo ceo grad. Mnogi veruju da je Balnath sahranjen u gradu u da njegovo prokletstvo još uvek živi.

Druga legenda priča priču o jednoj neuzvraćenoj ljubavi. Čarobnjak Singhiya se silno zaljubio u lepu Ratnavati, princezu od Bhangarha. Prema predanju, čarobnjak je napravio čarobni napitak kojim bi začarao princezu da se zaljubi u njega. Ali pametna devojka je otkrila namere ovog podlaca i upropastila mu ceo plan. Skrhani čarobnjak je potom prokleo i nju i ceo grad, a mnogi veruju da njegov duh i dalje opseda Bhangarh. U narodu vlada verovanje da će se princeza Ratnavati reinkarnirati i da će u novom telu ući u grad te će tada prokletstvo i prestati.

Dok nam ove legende zvuče kao ništa više nego maštovite priče, one su toliko rasprostranjene u narodu da je čak i sama vlast reagovala i zabranila zvanično svaku posetu gradu posle sumraka pa do zore. Meštani tvrde da onaj ko ostane u gradu tokom noći više nikad neće iz njega izaći. Ove legende su i proslavile Bhangarh koji svake godine privlači na hiljade turista koji žele svojim očima da vide kako izgleda najukletije mesto u Indiji.

11/11/2020 09:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga