Zašto se polarni medvedi sele

20/04/2018 15:39

Zašto se polarni medvedi sele

Prema istraživanjima stučnjaka, klimatske promene predstavljaju razlog čestih promena staništa i selidbe polarnih medveda. 

Studija je obuhvatila DNK uzorke dve hiljade medveda sa prostora Rusije, Kanade, Norveške i SAD-a. Migracija je uočena tokom tri poslednje generacije medveda, koje prelaze iz kanadskog Arktika na kanadski arhipelag poznat kao Arktički arhipelag, gde ima više leda. U potrazi su za područjima otpornijim na letnje topljenje, pa bi tako kanadski arhipelag vrlo lako mogao postati utočište polarnih medveda. Područje se sastoji od 36 hiljada ostrva i pokriva preko 1,4 miliona kvadratnih kilometara.

Stručnjaci upozoravaju na topljenje leda u Arktičkom moru.

Klimatske promene dovode i do gladovanja polarnih medveda

Veliki problem za polarne medveda predstavlja ishrana. Kako je istraživanje pokazalo, medvedi gube kilograme zbog promene ishrane. Klimatske promene, takođe utiču i na ishranu polarnih medveda. Naime, topljenje leda znači i smanjenje ledenog pokrivača Arktika, što predstavlja prolećni lov na foke nemogućim.

Kako polarni medvedi love s leda, uglavnom u iščekivanju da foke izrone kako bi disale, manjak ledene površine uticaće na smanjenje ovog načina lova. Medvedi mogu da love i plivajući ali to znači više kretanja i veći utrošak energije, takođe može doći do hipotermije i rizika od uginuća.

U SAD-u, polarni medvedi smatraju se ugroženom vrstom, a jasno nam je i zašto.

20/04/2018 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga