Na današnji dan preminuo Žil Vern

24/03/2017 09:37

Na današnji dan preminuo Žil Vern

Na današnji dan, 24. mart 1905. godine, preminuo je Žil Vern, francuski pisac naučno-fantastičnih romana koji fasciniraju čitaoce više od jednog veka.

Rođen je 8. februara 1828. godine na ostrvu Nant u Francuskoj. Od malena je voleo da mašta pre svega o velikim putovanjima, na šta ga je inspirisao život pored luke, gde je gledao velike brodove.

Ubrzo je počeo da piše kratke priče i pesme, a nakon srednje škole, otac ga je poslao u Pariz na studije prava. U Parizu je najviše vremena provodio u pozorištu, pa je nakon studija počeo da piše pozorišne komade i drame.

Pročitajte dnevni horoskop za 24. mart 2016. godine!

Najviše podrške imao je od svog prijatelja Aleksandra Dime, zbog čega se u potpunosti posvetio pisanju. Međutim, Vernove pozorišne drame nisu imale uspeha i nisu mu donosile dovoljno novca.

Na svoje prvo veliko putovanje je krenuo 1859. godine kada je otišao do Britanskih ostrva. Ova avantura bila mu je izvor inspitacije za roman “Pet nedelja u balonu” koji je objavio 1863. godine, kada je njegova karijera zvanično počela.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Žila Verna!

U naredne dve godine objavio je još tri romana – “Put u središte Zemlje”, “Put na Mesec” i “Deca kapetana Granta”. Njegovo najpoznatije delo “Dvadeset hiljada milja pod morem” objavio je 1869. godine.

Više o životu, delima i putovanjima jednog od najboljih pisaca naučno-fantastičnih romana, Žila Verna pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

24/03/2017 09:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga