Da li će se tektonska ploča ispod Indijskog okeana podeliti na pola?

27/05/2020 12:05

Da li će se tektonska ploča ispod Indijskog okeana podeliti na pola?

Ogromna tektonska ploča koja se nalazi ispod Indijsko okeana će se podeliti na pola u skorije vreme sa geološke tačke gledišta.

Ova tektonska ploča puca na dva dela koja se udaljavaju jedan od drugog za oko 1,7 milimetara godišnje. Za više od milion godina, što predstavlja večnost za čoveka, ali trenutak u geološkom smislu, ove dve ploče će se naći na razdaljini od 1,7 km.

Ovo odvajanje nije brzo u odnosu na druge tektonske ploče. Na primer, pukotina Mrtvog mora se udaljava duplo većom brzinom (0,4 cm godišnje), dok se poznata kalifornijska pukotina San Anreas udaljava deset puta brže (1,8 cm godišnje).

Ova tektonska ploča puca toliko sporo i nalazi se na tako velikim dubinama ispod Indijskog okeana, tako da je prošla skoro neprimećena. Dva snažna zemljotresa su ipak skrenula pažnju na nju. 

Ova dva zemljotresa se nisu dogodila u zoni subdukcije, gde se jedna tektonska ploča izdiže preko druge koja propada, nego na neočekivanom mestu, odnosno na sredini jedne tektonske ploče.

Ovi zemljotresi, kao i drugi geološki pokazatelji su ukazali na to da se ispod zemlje događa nešto čudno.

Nakon toga, istraživači su identifikovali 62 bazena ili depresija koji su nastali kao rezultat cepanja ove tektonske ploče, a koji se prostiru na površini od najmanje 350 km. Neke od ovih depresija su veoma velike, duge su do 8 km i široke 3 km.

Pored toga, bazeni su dublji na jugu (do 120 m dubine) i plići na severu (neki od njih su duboki zamo 5 metara). Ovi bazeni, koji su počeli da se formiraju pre oko 2,3 miliona godina, su pratili liniju koja prolazi blizu epicentara zemljotresa.

Još uvek se nije formirala granica između dva dela tektonske ploče, ali je sigurno da se ova dva dela nalaze u fazi odvajanja.

Pošto se ovo odvajanje tektonskih ploča odvija tako sporo, naredni snažni zemljotres u ovom području bi se mogao desiti za oko 20 hiljada godina, a biće neophodno desetine miliona godina da pukotina bude kompletna.

Tektonske ploče se formiraju i uništavaju konstantno na Zemlji, tako da je ova pojava normalan proces. 

27/05/2020 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga