Na današnji dan rođena Florens Najtingejl

12/05/2017 09:27

Na današnji dan rođena Florens Najtingejl

Na današnji dan, 12. maja 1820. godine, rođena je Florens Najtingejl, koja je, radeći u vojnim bolnicama na Krimu, utemeljila profesiju medicinskih sestara.

Zahvaljujući njenom radu i zalaganju, a kasnije i obrazovanju i prenošenju znanja koje je stekla, od ozloglašene bolničke službe nastalo je uvaženo zanimanje za žene.

Rođena je u Firenci, gradu po kom je dobila ime. Njeni roditelji, imućni Britanci, pripadali su elitnim društvenim krugovima.

Sa samo 17 godina Florens je shvatila da je njena uloga u životu da pomaže drugim ljudima, ali nije znala kojim tačno poslom bi trebalo da se bavi. Kada je odlučila da to bude posao bolničarke njeni roditelji su se tome protivili.

Ipak je uspela da ubedi svoje roditelje i počne da uči za medicinsku sestru. Na tromesečnu obuku za medicinsku sestru odlazi 1851. godine u Kejzervert. Nakon dve godine postala je upravnica bolnice za dame.

Čim je počeo Krimski rat, pozvana je da sa svojim timom medicinskih sestara dođe na front u Tursku i da u vojnoj bolnici pomaže, gde se u potpunosti posvetila pacijentima. Uslovi su bili krajnje nehigijenski, zbog čega je morala da pronađe način da obezbedi bolje uslove ranjenicima. Upravo je njen rad smanjio stopu smrtnosti u ovoj bolnici, zbog čega su je mnogi zvali “Krimski anđeo”.

Florens Najtingejl se smatra pionirom savremene profesije medicinske sestre, a na dan njenog rođenja proslavlja se Međunarodni dan medicinskih sestara.

Više o životu Florens Najtingejl i njenom zalaganju za unapređenje zdravstvene nege i profesije medicinskih sestara pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

12/05/2017 09:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga