Na današnji dan preminuo Karl Jung

06/06/2017 09:25

Na današnji dan preminuo Karl Jung

Na današnji dan, 6. jun 1961. godine, preminuo je švajcarski psihijatar, začetnik analitičke psihologije i Frojdov učenik, Karl Gustav Jung.

Rođen je 26. juna 1875. godine u Kesvilu u Švajcarskoj i bio je jedino preživelo dete protestantskog sveštenika. Kao usamljeno dete stalno je posmatrao odrasle, čije je ponašanje pokušao da shvati.

Iako je trebalo da postane sveštenik i prati očeve stope, Jung je veoma rano počeo da se interesuje za filozofiju, pa je odlučio da se okrene medicini i upiše studije na univerzitetu u Bazelu, a kasnije i u Cirihu.

Tokom studiranja u Cirihu Jung je radio u psihijatrijskoj bolnici, gde je zapazio da različite reči dovode do različitih emocionalih odgovora kod pacijenata.

Pročitajte neke od najzanimjivijih citata Karla Junga!

Upravo nakon ovog otkrića Jung je u svoje učenje uveo pojam “kompleks” koji je preuzeo pd nemačkog psihologa Zihena, ali ga je u potpunosti drugačije definisao, da bi ga kasnije preuzeo i sam Frojd.

Saradnju sa Frojdom počeo je 1913. godine, kada je pre toga shvatio da u Frojdovim interpretacijama snova može da prepozna i svoje ideje i zapažanja.

Upravo je saradnja sa Frojdom imala veliki uticaj na njegove kasnije teorije, a probudila je u njemu fasciniranost nesvesnim.

Frojd je Junga smatrao svojim štićenikom, ali se njihovo prijateljstvo i saradnja prekinula kada su Jungove ideje počele u velikoj meri da se razlikuju od Frojdovih.

Više o životu, radu, istraživanjima Junga i njegovoj saradnji sa Frojdom pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

06/06/2017 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga