Na današnji dan preminuo Leonardo da Vinči

02/05/2017 09:41

Na današnji dan preminuo Leonardo da Vinči

Na današnji dan, 2. maja 1519. godine, preminuo je jedan od najvećih umova italijanske renesanse, umetnik i naučnik, pronalazač i arhitekta, Leonardo da Vinči.

Rođen je 15. aprila 1452. godine u selu Ankijano, blizu Vinčija, gde je pohađao školu. Kako je svoj talenat za slikanje pokazivao još u ranom detinjstvu, otac ga je poslao kod slikara Andrea del Verokija kod koga je učio da slika sve do svoje 15 godine.

Nakon perioda kada je radio kao šegrt kod Verokija, Leonardo je postao nezavisan slikar u Firenci. Svoje prvo poznato delo – crtež doline Arna u mastilu – naslikao je 1473. godine.

Kada se preselio u Milano, radio je za vladajuću porodicu Sforca kao vajar, slikar i arhitekta. Od 1495. do 1497. godine slikao je “Tajnu večeru”. Kada je Milano dve godine kasnije napadnut od strane Francuza, Leondardo se vratio u Firencu.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Leonarda da Vinčija!

Iz perioda između 1503. i 1506. godine od mnogobrojnih portreta, sačuvan je samo čuvani portret “Mona Lize”.

Italiju je zauvek napustio 1516. godine, kada mu je francuski kralj Fransoa I ponudio titulu glavnog slikara, inženjera i arhitekte, a svoje poslednje dane Leonardo je proveo u kraljevskoj palazti slikajući.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najznačajnijih i najbrilijanstnijih umova u istoriji – Leonarda da Vinčija pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

02/05/2017 09:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga