Zašto pomeramo sat?

03/11/2021 15:37

Zašto pomeramo sat?

Poslednjeg vikenda oktobra podešavamo časovnike na jedan sat unazad, dok ih u martu vraćamo na letnje računanje vremena. Zašto to radimo i ko je osmislio ovaj sistem?

Ovaj zakon prihvaćen je u većini evropskih zemalja, a ideja je zansovana na tome da u januaru sunce izlazi u osam sati, a zalazi u 16h, dok je leti dan znatno duži- sunce izlazi pre 5h, a zalazi posle 21h. Budući da svoje aktivnosti započinjemo uvek u isto vreme, sredinom leta gubimo dva sata dnevnog svetla.

Ko je osmislio sistem računanja zimskog i letnjeg vremena?

Kako do ovoga ne bi dolazilo, Vilijam Vilet, graditelj iz Engleske, predložio je da se satovi dva puta godišnje menjaju. Svoju teoriju predočio je u delu “Gubljenje dnevnog svetla” smatrajući da su ljudi leti previše uspavani kada sunce izađe i da gube određeno vreme bez prirodnog svetla.

Međutim, Vilijam nije uspeo da nagovori engsleski Parlament da počnu novo merenje vremena, a 1915. godine je preminuo. Godinu dana kasnije, na ovakvo računanje vremena pristala je Nemačka, a zatum i Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugal, Švedska i Turska.

03/11/2021 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga