Napušteni i zaboravljeni gradovi

11/01/2021 13:27

Napušteni i zaboravljeni gradovi

Gradovi koji čuvaju istoriju i razne zanimljive ljudske priče, stoje i dalje kao spomenik civilizacije. Već smo opisali i spomenuli tri grada koji su vekovima napušteni ali i dalje postoje zaustavljeni u vremenu.Ovo su još neki od kojih je većina i turistička atrakcija pa ponovo žive bar kada su turisti tu…

Sanči

Ovo je bukvalno grad iz avanturističkih filmova Indijane Džonsa. U ovaj grad se uselila džungla čim se ga ljudi napustili. Napušten je zbog pada budizma u Indiji, u 13. veku, od njega su ostale uglavnom ruševine u kojima su zaklon našle divlje životinje. Sanči je otkriven ponovo 1818. godine i od tad je ovaj bivši centar budizma bio česta meta arheologa ali i radoznalaca i avanturista, čak je kružila priča da negde leži tajni hram i blago koje su sakrili tadašnji stanovnici grada.

Grad je inače građen čak i više od 1000 godina, počev od budističkih stubova iz 3. veka pre nove ere pa sve do hramova iz 10. i 11. veka ove ere. Nažalost, sve grad sad leži u ruševinama obavijen puzavicama i lijanama.

Hatuša

Ovaj vekovima izgubljeni grad otkriven je tek sredinom 20. veka u srednjoj Turskoj. Otkrio ga je Nemački arheološki tim a svetu je poznat po dragocenim glinenim pločama nađenim na ovom lokalitetu. Ginene ploče su starosti kao i sam grad, na njima su pravni popisi, postupci ali i neverovatna i jedna od prvih književnih dela drevnog bliskog Istoka. 

Hatuša je bio glavni grad Hetita Carstva, veoma starom civilizacijom nastalom još 17 vekova pre nove ere. Carstvo je osvojeno i uništeno 1 200 godina pre nove ere a sa carstvom je pao i grad koji je ubrzo potom i potpuno napušten i potom dugo zaboravljen.

„Izgubljeni grad“

Ciudad Perdida- što na španskom znači izgubljeni grad, dobio je takav naziv kako je njegovo napuštanje misterija. Naravno kruže svakakve legende a najverovatnije je da je ustvari grad napušten za vreme špavskih osvajanja.

Grad se nalazi u Siera Nevadi u Kolumbiji, a veruje se da je osnovan 800 godina pre nove ere. Drugi naziv mu je Teyuna, tako ga zovu članovi lokalnih plemena i misle da je ovo bio drevni centar njihovih predaka. Grad se sastoji od velikih terasa uklesanih u planine, pločastih puteljaka među njima i nekoliko malih kružnih trgova. Iako su u pitanju ruševine, grad je i dalje atraktivan i nalazi se u prelepom divljem okruženju.

11/01/2021 13:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga