Na današnji dan rođen je Tolstoj

09/09/2015 13:12

Na današnji dan rođen je Tolstoj

Na današnji dan, 9. septembra 1828. godine, rođen je ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj, jedan od velikana svetske književnosti.

Lav Tolstoj

Lav Tolstoj

Rođen je u Jasnoj Poljani u Rusiji, u poznatoj plemićkoj porodici. Bio je četvrto od petoro dece grofa Nikolaja Iliča Tolstoja i grofice Marije Tolstoj.

Studirao je pravo i orijentalne jezike na Kazanjskom univerzitetu. Učio je arapski, turski, latinski, nemački, engleski i francuski jezik, a posebnu pažnju je posvećivao i geografiji, istoriji i religiji. Međutim, nikada nije završio studije.

U periodu nakon odustajanja od studija počeo je da putuje i usavršava jezike koje je učio, ali se tada odao alkoholu i kockanju iz čega se izvukao tek kada je otišao bratovim stopama – u vojnu službu na Kavkazu.

Sa pisanjem je počao veoma kasno u životu, sa 30tak godina, iako je od svoje 18 godine redovno pisao dnevnik.

Tolstoj je najpoznatiji po svojim romanima realizma – “Rat i mir” i “Ana Karenjina”, ali je pored toga napisao i druge romane, ali i pripovetke, eseje i dramske komade.

Bio je veliki moralista i poštovalac društvenih reformi, a mnogi ga smatraju najboljim piscem na svetu. Kasnije je postao strastan anarhista i zalagao se za mir. Njegove nenasilne ideje o otporu izražene su u nekim njegovim delima, pre svega u delu “Carstvo Božje u tebi”, koje je imalo veliki uticaj na važne ličnosti 20. veka, kao što su Martin Luter King i Mahatma Gandi.

Više o životu jednog od najvećih pisaca svetske književnosti pročitajte OVDE.

Biografije drugih važnih istorijskih ličnosti pročitajte OVDE.

09/09/2015 13:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga