Na današnji dan rođen Martin Luter King

15/01/2017 09:28

Na današnji dan rođen Martin Luter King

Na današnji dan, 15. januara 1929. godine, rođen je afroamerički baptistički sveštenik, vođa pokreta protiv rasizma i borac za građanska prava, Martin Luter King.

Rođen je u Atlanti, u Sjedinjenim Američkim Državama. Zbog veoma brzog napretka u školi, preskočio je dva razreda srednje škole, pa je sa 15 godina upisao Morhaus Koledž i stekao diplomu iz sociologije. Nakon toga, upisao je Teološku Bogosloviju, koju je završio za tri godine, a doktorsku diplomu iz teologije stekao je na Univerzitetu u Bostonu, nakon čega je postao baptistički sveštenik.

Prva akcija u borbi za građanska prava, koju je predvodio Martin Luter King, bio je protest “Bojkot autobusa Montgomerija”. Ovo je počelo kada je Rosa Parks, afroamerička aktivistkinja za ljudska prava, odbila da u autobusu ustupi mesto belcu, zbog čega je uhapšena i primorana da provede noću pritvoru.

Martin Luter King je pomogao u organizaciji poznatog “Marša na Vašington” 1963. godine, u kom je učestvovalo više od 250.000 ljudi sa ciljem da iskažu važnost usvajanja građanskog zakonodavstva.

Na ovom maršu je Martin Luter King održao svoj govor – “Imam san” koji je postao najpoznatiji govor u istoriji.

Više o životu Martina Lutera Kinga pročitajte OVDE.

Biogradije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

15/01/2017 09:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga