Na današnji dan rođen Čarli Čaplin

16/04/2015 11:29

Na današnji dan rođen Čarli Čaplin

Engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent, Čarli Čaplin, rođen je na današnji dan, 16. aprila 1889. godine u Londonu.

Kao najveća zvezda nemog filma, ostavio je iza sebe velika ostvarenja i legendarni lik Skitnice koji carli-caplin-skitnicaga je pratio kroz sve filmove. Smatra se jednim od najvažnijih ličnosti u filmskoj industriji.

Za 40 godina snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. godine dobio je Oskara za životno delu zbog svog uticaja na ravoj filmske industrije.

Godine 1918. sa bratom je otvorio svoj filmski studio u Los Anđelesu. Svi njegovi filmovi: „Mališan“, „Žena iz Pariza“, „Cirkus“, „Potraga za zlatom“, „Moderna vremena“ i „Svetla velegrada“ izazivali su pozitivne kritike. „Svetla grada“ i „Moderna vremena“ nastali su posle pronalaska zvučnog filma.

Prvi filmovi sa dijalozima su bili „Veliki diktator“, „Gospodin Verdo“ i „Svetlosti pozornice“. Filmom „Veliki diktator“, koji je snimljen 1940. godine, prkosi Adolfu Hitleru i njegovoj politici i pravi parodiju sa ciljem da na taj način Američkoj javnosti približi stanje u Evropi.

Čarli Čaplin se ženio četiri puta i ukupno je imao jedanaestoro dece.

Umro je u snu na Božić 1977. godine u Švajcarskoj.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

16/04/2015 11:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga