Na današnji dan rođen Đakomo Pučini

22/12/2016 09:33

Na današnji dan rođen Đakomo Pučini

Na današnji dan, 22. decembra 1858. godine, u gradu Luka rođen je italijanski kompozitor, autor opera “Madam Baterflaj”, “Boemi”, “Toska” i mnogih drugih, Đakomo Pučini.

Rano je počeo da sa muzičkim obrazovanjem, zahvaljujući svešteniku u mestu u kom je odrastao, kod koga je učio da svira klavir. Za karijeru muzičara i kompozitora odlučio se nakon što je čuo Verdijevu operu “Aida”.

Školovanje je nastavio na konzervatorijumu u Milanu, gde je bio učenik AMilkara Ponikijelija. Tokom studija je napisao dve opere – “Vili” (1883. godine) i “Edgar” (1889. godine). Obe su doživele veliki uspeh, zahvaljujući čemu je obezbedio sebi finansijsku sigurnost.

Đakomo Pučini je autor opera koje se smatraju najboljim operama ikada napisanim. Upravo su opere “Boemi” i “Toska” opere koje su i danas veoma često izvođene, a koje su tada Pučiniju donele svetsku slavu i veliko bogatstvo.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najznačajnijih italijanskih kompozitora i autora poslednjih klasičnih opera, Đakoma Pučinija, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

22/12/2016 09:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga