Na današnji dan preminuo je Šekspir

23/04/2015 10:45

Na današnji dan preminuo je Šekspir

Na današnji dan, 23. aprila 1616. godine, preminuo je Vilijam Šekspir – engleski pesnik, dramski pisac i glumac. Šekspir se smatra najvećim piscem na engleskom jeziku i najvećim dramskim piscem svih vremena.

Rođen je u Stratfordu na Ejvonu, kao treći od osmoro dece i najstariji sin. Vilijam je najverovatnije pohađao školu u Stratfordu, a nema podataka da je išao na fakultet.

Vilijam se oženio 1582. godine kada je imao samo 18 godina, 8 godina starijom ženom po imenu En Hatavej.

Period između 1585. i 1592. godine naziva se “izgubljenim godinama” jer ne postoje podaci koji bi svedočili o tome šta je Šekspir radio tada. Pretpostavlja se da se preselio u London bez svoje porodice i da je započeo karijeru u pozorištu. Nakon toga, izgradio je karijeru pisca, glumca i suvlasnika glumačke družine “Ljudi lorda Čemberlenda”, odnosno “Kraljevi ljudi”, kako se kasnije zvala.

Šekspirovo stvaralaštvo deli se na tri perioda. Sa izuzetkom „Romea i Julije”, prve drame su bile istorijske drame bazirane na narodnoj tradiciji – „Kralj Ričard II”, „ Kralj Henri IV”,„Kralj Džon” i komedije koje je pisao pod uticajem rimskih i italijanskih uzora – „San letnje noći”, „Mnogo vike ni oko čega”, „Kako vam drago”, „Uzaludni ljubavni trud”.

Drugi period predstavlja njegov najplodniji period kada je napisao neka od svojih najboljih dela. To su njegove čuvene tragedije: „Hamlet”, „Otelo”, „Kralj Lir”, „Magbet”, „Julije Cezar”… U ovim dramama glavni junak obično čini neku „fatalnu grešku” koja nam pokazuje mračne delove ljudske prirode i prouzrokuje tragičan kraj.

Treći period se naziva „tragičnim periodom”, kada je napisao tragikomedije koje se nazivaju još i ljubavnim dramama – „Zimska priča”, „Bura”, „Cimbelin”.

Oko 1610. godine vratio se u rodni Stratford, u kojem umire 1616. godine.

Vilijam Šekspir je još za života bio ugledan pesnik i pozorišni pisac krajem 16. i početkom 17. veka, ali je veliku slavu današnjih razmera stekao tek u 19. veku kada su romantičari uzdigli njegovu genijalnost, a viktorijanci ga slavili gotovo kao idola.

I danas su njegove drame igrane i tumačene. U njegovim delima se dokazuju umetniče i glumačke sposobnosti. Šekspirova genijalnost se oslikava u tome da njegova dela predstavljaju univerzalne teme koje su prisutne i aktuelne i u sadašnjem svetu.

Više o životu Viljema Šekspira pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

23/04/2015 10:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga