Na današnji dan preminuo Karl Marks

14/03/2017 09:37

Na današnji dan preminuo Karl Marks

Na današnji dan, 14. marta 1883. godine, preminuo je uticajni nemački revolucionar, mislilac, filozof i socijalista, autor dela “Kapital”, Karl Marks.

Rođen je u Triru u Pruskoj (današnja Nemačka) 5. maja 1818. godine, u jevrejskoj porodici, kao najstariji od devetoro dece.

Zbog toga što su jevreje isključivali iz visokog društva, njegov otac je prešao u luteranizam. Karl je bio kršten sa šest godina, ali je kasnije postao ateista.

Pročitajte najzanimljivije citate Karla Marksa!

Studiranje je započeo na Univerzitetu u Bonu, da bi samo godinu dana kasnije bio uhapšen zbog konzumiranja alkohola, zbog čega su ga roditelji prebacili na Univerzitet u Berlinu, gde je izučavao prava i filozofiju.

U Berlinu se upoznao sa Hegelovom filozofijom i postao član mladohegelovskog “Doktor kluba”.

Ubrzo nakon završetka studija Karl Marks je počeo da piše za liberalne demokratske novine, čiji je i urednik postao veoma brzo. Međutim, pruska vlada je zabranila štampanje ovih novina jer su bile “previše radikalne”.

Fridriha Engelsa je Karl Marks upoznao kada se preselio u Pariz (1843. godine), da bi nakon toga postali saradnici i dugogodišnji prijatelji. Zajedno su objavili delo pod nazivom “Sveta porodica” 1845. godine, kojim su kritikovali mladohegelovsku filozofiju.

Zajedno sa Engelsom Marks se preselio u Brisel, da bi se, kada su počele da se dižu revolucije po Evropi 1848. godine, kratko zadržao u Parizu i Nemačkoj i konačno preselio u London.

Više o životu najvećeg teoretičara socijalističke misli Karlu Marksu pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

14/03/2017 09:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga