Nega kose: Briga kroz godine, kulturu i tradiciju

28/04/2020 11:45

Nega kose: Briga kroz godine, kulturu i tradiciju

Kosa, kao i način odevanja, predstavlja naš lični pečat. O kosi se nije oduvek brinulo kao na današnji način, ali svaki vid frizure koji su muškarci i žene prezentovali, govorili su nešto o momentu u kom se nalaze, pa čak i o religiji, porodičnom i materijalnom statusu.

Ni u regionu ne reaguju na modne trendove na isti način, pa ni što se tiče frizure. Tako je i na drugim kontinentima, i menjalo se iz godine u godinu. Čak i afrička plemena imaju svoju priču o frizurama.

U Africi se, recimo, koristila glina tamno crvene boje kao farba za kosu, cvetovi u Indiji, sastojci za negu vlasi iz kišnih šuma u Brazilu i mnogi drugi detalji.

Etiopljanke vekovima unazad hrane, hidriraju i neguju kosu sirovim puterima koje prave, uglavnom, same, i to od kokosovog ulja, putera i vazelina, a bojenje kose je, takođe, zastupljeno. Ovde kosa za svakoga ima posebno značenje, i tako se i tretira. 

Dame u Skandinaviji vole neobavezne i klasičnije frizure, kao što su ravna, duga i puštena kosa. Kosu peru dva puta nedeljno i koriste šampon za suvo pranje. Što se tiče nekih tradicionalnijih recepata u ovom delu zemlje, i nema ih nešto.

Sa druge strane, a u odnosu na Skandinaviju, Indijke veoma vode računa o kosi i ona kod njih ima poseban tretman, i to od malih nogu. Svoju kosu održavaju maskama od prirodnih sastojaka, kao što su kokos, badem, ružino ulje i slično. U ovoj kulturi, recimo, imamo dobar primer da je frizura i jedan od materijalnih pokazatelja – bogate hindu žene nose pletenice. 

Sa druge strane, isto u Indiji, imamo primer frizure koja prikazuje bračni status: puštena kosa je samo za udovice, a mlade i neudate devojke nose dve pletenice u punđi. Ovako je najčešće u ruralnim područijima Indije.

Brazilke koriste čokoladne maske od kakaoa, kukuruznog brašna i vode. Što se tiče kose, one godišnje potroše veliku sumu novca na negu kose, što upravo svedoči o tome koliko vole da brinu o svojim loknama, pogotovo danas kada su lokne tamo u modi kao odraz političkog stava.

Za kraj, recimo, u staroj kineskoj kulturi neodržavanje kose značilo je bolest i depresiju; u srednjem veku, što se tiče Germana, kosa je značila autoritet, bar među ratnicima; u 18. i 19. veku frizure su bile elegantnije, osamdesetih godina prošlog veka velika većina je koristila gelove i penu. 

Danas se trendovi ne prate slepo, već frizura zavisi isključivo od toga koliko se dopada osobi koja bi da je nosi i, naravno, koliko joj stoji.

28/04/2020 11:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga