Na današnji dan rođen Džordž Bul

02/11/2015 12:00

Na današnji dan rođen Džordž Bul

Na današnji dan 2. novembra 1815. godine, rođen je engleski matematičar i filozof Džordž Bul, zadužen za uvođenje pojma algebre u ove nauke.

Džordž Bul je uz svog oca počeo da uči matematiku, još u ranom detinjstvu. Sa sedam godina je krenuo u osnovnu školu, kada je počeo i da se interesuje za jezike. Nakon što je savladao latinski, sam je počeo da uči grčki.

Pohađao je trgovačku akademiju u Linkolnu. Kako bi izdržavao svoju porodicu, sa 16 godina je postao asistent učitelju u školi u Dančesteru. Nastavio je da se interesuje za jezike, ali i za matematiku.

Već sa 19 godina otvorio je svoju školu u rodnom Linkolnu. Kada je došao na vodeće mesto Hol adamenije, koja je radila i sa stranim učenicima, dobio je podršku Gregorija Dankana, koji je bio urednik matematičkih novina na Kembridžu.

Tada je Bul počeo da objavljuje svoje članke u matematičkim novinama Kembridža i da sarađuje sa De Morganom. Ubrzo je postao slavan matematičar, zbog čega je dobio i mesto predavača matematike na Kvins koledžu, gde je ostao do kraja života.

Najznačajnije delo Džordža Bula bilo je “Istraživanje zakona misli na kome se zasniva matematička teorija logike i verovatnoće” koje je objavljeno 1854. godine. Ovo delo je pokazatelj načina na koji je Bul prišao logici, sažimajući je u prostu algebru i pretvarajući logiku u matematiku.

Bulova algebra je našla primenu u digitalnoj elektronici, kao i u konstrukciji računara, uključujući strujna kola itd.

Džordž Bul je preminuo 8. decembra 1864. godine u 49. godini života zbog prehlade koju je dobio jer je po kiši pešačio dve milje kako bi stigao na predavanje, koje je održao u potpuno mokroj odeći.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

02/11/2015 12:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga