Znate li ko su Plejade?

10/05/2023 15:15

Znate li ko su Plejade?

Plejade predstavljaju sedam sjajnih zvezda na nebu, u sazvežđu Bika, koje mogu da se vide golim okom u toku leta. Kod nas Plejade su poznate i kao Vlašići, a u pitanju je veća skupina zvezda.

Zanimljiva legenda vezana je za ovu grupu zvezda. Navodno su Plejade bile ćerke Okeanide i titana Atlanta. Kao što zvezda ima sedam, tako je bilo i sedam sestara. Zvale su se Alkiona, Kelena, Elektra, Tajgeta, Maja, Steropa i Meropa.

Svaka od njih, bila je miljenica nekog boga, osim Merope. Meropa se odlučila za smrtnika, Sizifa. Podarila mu je sina Glauka, te legenda kaže, da je zbog toga potamnela od stida. Zato je od svih sestara, ona jedina zvezda, koja se slabo vidi.

Nastavak legende kaže da se starom Heladom prenosio i mit o tome kako je Orion, čuveni lovac džin, progonio Okeanidu i njenih sedam kćeri. Kako bi ih zaštitio, Zevs ih je pretvorio u golubice i podigao na nebo, da tamo večno sjaje, kao zvezde.

Ali ni tamo ih Orion nije ostavio na miru, pa se kaže kako se i danas na vedrom nebu može videti kako Orion goni Plejade, ali nikako da ih stigne.

Pogledajte i: Zašto se kaže – Između Scile i Haribde?

Ni tu nije kraj legendama. Postoji i druga verzija kako su Plejade uz Zevsovu pomoć postale zvezde. Naime, iz samilosti, nakon što su dugo tugovale za ocem, Zevs je odlučio da ih uzdigne na nebo.

Grčki mit o Plejadama, povezan je i sa drugim pričama. Ime plejade, u obliku jednine, koristilo se i da označi grupu od sedam najvećih aleksandrijskih pesnika iz III veka nove ere, a zatim i sedam francuskih književnika iz XVI stoleća naše ere.

Plejada se više ne vezuje za broj sedam, a često u savremenom govoru možete čuti izraz: “plejada likova”. Plejada podrazumeva grupu ljudi, koji su najbolji u nekoj određenoj oblasti.

10/05/2023 15:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga