Na današnji dan rođen Momo Kapor

08/04/2015 15:13

Na današnji dan rođen Momo Kapor

Momčilo Momo Kapor rođen je na današnji dan, 8. aprila 1937. godine u Sarajevu. Bio je srpski slikar, književnik, novinar, član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

momo-kapor-fotoNakon srednje škole, Kapor se odlučio za studije slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirao je 1961. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića.

Pored toga što se bavio slikarstvom, Momo Kapor proslavio se i kao pisac. Neke od njegovih najpoznatijih romana su “Provincijalac”, “Ada”, “Zoe”, “Od sedam do tri”, “Zelena čoja Montenegra”, “Poslednji let za Sarjevo”, “Hronika izgubljenog grada”, “Beleške jedne Ane”, “Hej, nisam ti to pričala”.

Njegova dela prevođena su na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Likovna dela koja je stvorio našla su se na izložbama u mnogim gradovima – Njujorku, Harvardu, Karakasu, Udinama, Ženevi, Novom Sadu i drugim, a u Beogradu je napravio samo dve izložbe.

dunav-i-sava-slika-momo-kaporPored slika koje su se našle na izložbama, njegove slike predstavljale su i ilustracije za mnogobrojna literarna dela koja je stvorio.

Momo Kapor preminuo je u Beogradu 3. marta 2010. godine, a sahranjen je u Aleji velikana.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

08/04/2015 15:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga