Više nikad nećete morati da čistite akvarijum – pogledajte zašto

10/10/2014 15:07

Više nikad nećete morati da čistite akvarijum – pogledajte zašto

Čišćenje prljavštine sa zida akvarijuma koja neprestano muti vodu je nešto što nijedan vlasnik ribica ne voli da radi.

Ali sada postoji rešenje i za to – mlada dizajnerka je izumela akvarijum koji, kako tvrdi, nikad nećete morati da čistite, vodu nećete morati da menjate, a filter nikad nećete morati da zamenite. Jedino što je potrebno jeste da se dospe voda – i da se nahrane ribice.

Suzi Šeli, maturant sa Lafboro Univerziteta, napravila je akvarijum kapaciteta 15 litara opremljen tehnologijom koja omogućava ribicama, biljkama i bakterijama da zajedno rade da bi stvorili izbalansiran ekosistem.

Akvarijum nosi naziv Ejvo, a stare bakterije recikliraju se u hranu za ribice, što omogućava novim bakterijama da se razvijaju. Kako kompanija koja proizvodi akvarijum kaže, štetne materije, poput amonijaka, nitrita i nitrata se prirodnim putem otklanjaju iz vode, što znači da se voda nikad ne mora menjati.

Akvarijum ima i pametno LED osvetljenje koje je optimizovano da pospešuje rast i fotosintezu biljaka, što dovodi do čiste vode. Ujutru je osvetljenje blago crveno, belo je tokom dana, a plavo je uveče.

Dizajniran je za tropske ribice, a temperatura vode je uvek 27°C. Ovo se postiže grejnim telima koja su tako postavljena da stvaraju vodene struje, tako da hranljive supstance dolaze i do korena biljaka.

Cena akvarijuma je 190 evra, a za taj novac dobijate tehnologiju koja vam omogućava izuzetno lako držanje ribica.

10/10/2014 15:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga