Ko ima više izraza za sneg čak i od Eskima?

25/09/2015 10:22

Ko ima više izraza za sneg čak i od Eskima?

Dugo se smatralo da Eskimi imaju najviše izraza za sneg, s obzirom na to da su konstantno okruženi njim. Međutim, postoji narod koji ima i više reči za sneg.

Istraživači sa Univerziteta u Glazgovu bavili su se brojem reči kojima se u jednom jeziku naziva sneg i došli su do zaključka da jedan narod ima neverovatan broj reči za bele pahulje.

Naime, Škoti su narod koji u svom jeziku ima najviše izraza za sneg, čak 421 reč se koristi za označavanje snega.

Veliki broj reči kojima se označava sneg zapravo je način da se do detalja opiše različiti “kvaliteti” snega. Tako se retka snežna padavina na Škotskom kaže “flindrikin“, snežni vrtlog je “feefle“, a male snežne pahulje se na škotskom kažu “spitters“.

U ovaj broj od 421 različitog izraza za sneg spadaju sve reči koje su se koristile u Škotskom jeziku za sneg u poslednjih više stotina godina.

Osim što imaju veliki broj izraza za sneg, Škoti imaju i veliki broj reči kojima se označavaju različite sportske aktivnosti, među kojima je i izraz za igru klikerima. U rečniku škotskog jezika nalati se 369 reči kojima se opisuje sport.

U poređenju sa Škotima, Eskimi (Inuiti) imaju “samo” 50-tak izraza za sneg.

Trenutno škotski jezik govori oko 1,6 miliona ljudi. Često se na ovaj jezik gleda kao na jednu varijantu starog engleskog jezika, ali postoji mišljenje da je škotski jezik ipak poseban jezik koji pripada germanskim jezicima, nalik na norveški ili danski.

Među najpoznatijim škotskim izrazima su “bonnie” – lepa, “lassie” – devojka, “laddie” – momak, “ned” – delikvent.

25/09/2015 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga