Na današnji dan rođen Džozef Pulicer

10/04/2017 09:23

Na današnji dan rođen Džozef Pulicer

Na današnji dan, 10. aprila 1847. godine rođen je američki novinar i izdavač mađarskog porekla, jedan od najvažnijih ličnosti u svetu novinarstva, Džozef Pulicer.

Obrazovanje je stekao u privatnoj školu u Budimpešti, a sa 17 godina seli se u Sjedinjene Američke Države, zbog toga što je, zbog slabog vida, odbijen od strane austrjske vojske i Francuske legije stranaca.

Kako bi se izdržavao, u Americi je u početku radio svakakve poslove. Njegov prvi posao kao reportera bio je za publikaciju koja se izdavala na nemačkom jeziku.

Kratko vreme se bavio politikom, studirao je i pravo, a 1872. godine kupio je novine za koje je pisao – “Vestlih Post”. Dve godine kasnije odlazi u Vašington, gde je započeo karijeru kao korespondent za njujoršku publikaciju “Njujork San”.

Kupio je “Sent Luis Dispeč” koji je udružio sa “Vestlih Post”-om 1878. godine, a ova publikacija i danas važi za jednu od najvažnijih u Sent Luisu.

Kada je 1883. godine kupio “Njujork Vorld” zainteresovao se za senzacionalističko novinarstvo, a uveo je i popularni strip “Jelou Kid” – koji je bio prvi u boji štampan strip.

Više o životu i radu novinara, izdavača i osnivača prve škole novinarstva u svetu, Džozefa Pulicera, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

10/04/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga