Legenda o nastanku svile

02/09/2020 15:51

Legenda o nastanku svile

Ovaj materijal je otkriven baš slučajno, upadom bube u šoljicu čaja, a potom je način proizvodnje čuvan u strogoj tajnosti skoro jedan milenijum, tvorci su naravno- Kinezi.

Put svile, veliki trgovački put koji je objedinio istok i zapad, tadašnji svet, bukvalno je istorijski presedan, a sve je pokrenula jedna neodoljiva nit koju je otkrila carica Kine u svojoj šoljici čaja. Tačnije tehniku kojom je nastajala svila od svilene bube otkrila je supruga Žutog imperatora Huanga Tija, Si Ling Či, oko 2 700. godine pre nove ere. Kasnije prozvanoj – Šen Tan ili Boginja svilenih buba, čaura ove bube je slučajno upala u čaj te kad je ona izvadila otkrila je prlepu strukturu svilene tkanine.

Na zapad, tehnika proizvodnje svile stiže tek 552. godine naše ere, kako su dva monarha odnela jajašca svilene bube vizantijskom caru Justinijanu, slučajno skrivena u bambusovom štapu.

Bobbyx mori – svilena buba, tokom treće faze razvoja iz pljuvačnih žlezda kroz usta luči fibroin, protein u tečnom stanju, koji kad dođe u kontakt sa vazduhom prelazi u čvrsto stanje. U sledećoj fazi svilena buba luči sericin, koji vezuje fibroin i na taj način stvara svilene niti. 

Svila je prema tome jedno od retkih prirodnih tekstilnih vlakana ali dobijenih na veoma surov način. Kako svilene niti ne bi bile uništene izleganjem bube, čaute se portapaju u ključalu vodu ili izlažu vreloj pari, što ubija svilenu bubu u čauri. Prošlost nas uči da postoje i manje agresivne metode, kao što je izvlačenje svilenih niti iz čaure, ali ovo nije u potpunosti bilo uspešno. 

Ovim postupkom dobijamo sirovu svilu te joj dalje sledi obrada i po toj finalnoj obradi i razlikujemo više vrsta svila.

Godišnje, industrija svile ubija oko 10 milijardi čaura svilene bube. Naučnici rade na novoj metodi koja bi omogućila izdvajanje niti sirove svile, a da pri tome ne stradaju gusenice. Povređena gusenica dospeva u fazu inkubacije, tokom koje se regeneriše. Naučnici su pronašli način da ubrizgavanjem hemijskih materija u zdravu gusenicu uzrokuju ovu fazu kako bi se insekt oporavio nakon što se iz čaure izvuku svilene niti.

02/09/2020 15:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga