Moćna kraljevstva o kojima se malo zna!

10/06/2022 11:12

Moćna kraljevstva o kojima se malo zna!

Ovo su neka od istorijskih otkrića koja nisu popularizovana poput moćnih drevnih civilizacija koja nas intrigiraju.

GANDARA

Ovo drevno planinsko kraljevstvo nalazi se na severozapadu savremenog Pakistana i Avganistana, a danas je najpoznatije po budističkoj umetnosti koja je nastala pod uticajem Grčke. Aleksandar Veliki osvojio je ovu regiju 327. godine pre nove ere. Spokojna skulptura bodisatve iz Gandre simbol je drevnog spoja Istoka i Zapada.

HOTAN ILI KHOTAN

Budističko kraljevstvo Hotan za svoju moć moglo je da zahvali povoljnom geografskom položaju. Nalazilo se na Putu svile, na prostoru današnje zapadne Kine. Postojalo je hiljadama godina pre nego što je 1006. godine osvojeno. Ravak stupa je drevno svetilište ovog naroda koje se danas uzdiže iznad pustinje Taklamakan.

FRIGIJA

Frigijci su vladali velikim delom današnje Turske, od oko 1200 do 700 godina pre nove ere. Njihov najpoznatiji vladar bio je legendarni kralj Mida, koji je boravio u glavnom gradu Frigije Gordionu

NRI

Srednjovekovno kraljevstvo Nri (poznato i kao Igbo) vladalo je u sadašnjoj Nigeriji od 10. veka nove ere do poraza od strane britanskih kolonijalnih sila 1911. Njeno osnivanje se tradicionalno pripisuje legendarnom kralju Eriju koji se oko 948. spustio s neba i osnovao plemena Igboa. Sačuvani bronzani ukrasi, koji su krasili moćnike Nri vlasti, predstavljaju primere složene metalne obrade.

ČIMU

Ovo moćno kraljevstvo vladalo je današnjim severnim Peruom skoro 500 godina pre nego što su ga Inke osvojile oko 1470. godine. Glavni grad Čimua, Čan Čan, bio je jedan od najvećih prekolumbijskih gradova u Americi.

KANDI

Monarhija Kandi nekada je vladala većim delom ostrva Šri Lanka. U starom gradu Kandiju, koji je bio poslednja prestonica singaleških kraljeva, nalazi se “Hram relikvije zuba” (Sri Dalada Maligawa), koji je jedno od najsvetijih mesta za budiste Šri Lanke. Kandi je bilo sedište šrilanških kraljeva od 15. veka do njihovog svrgavanja od strane britanskih kolonijalnih snaga u 19. veku

izvor: Nacionalna Geografija Srbija

10/06/2022 11:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga